Acasă Actualitate Ilie Năstase, Dan Bittman şi Elan Schwartzenberg bătuţi de soţii

Ilie Năstase, Dan Bittman şi Elan Schwartzenberg bătuţi de soţii

DISTRIBUIȚI

Dan BittmanExpoziţie inedită de fotografie la Iulius Mall Timişoara

Proiectul 112 by Mihaela Berciu& Alex Gâlmeanu a făcut să curgă valuri de cerneală în presa centrală, prin intensitatea mesajului vizual. „Stop violenţei în familie!”, sau reinventarea la nivel de artă vizuală a luptei împotriva agresiunilor fizice este laitmotivul expoziţiei pe care Iulius Mall Timişoara o va găzdui în intervalul 15-19 mai. Ineditul acestei expoziţii constă în faptul că cele 24 de fotografii înfăţişează bărbaţi de succes atât din show-biz-ul românesc, cât şi din mediul de afaceri, medicină, modă, mass-media, într-o postură nouă, aceea de victime ale violenţei domestice.
„Statistic vorbind, victimele sunt femeile iar bărbaţii, agresorii. Tocmai de aceea rolurile au fost inversate. Încercăm să demonstrăm bărbaţilor cum arată violenţa domestică  pe propria lor piele, i-am fotografiat în situaţii în care multe dintre femei se află. Am ales personalităţi pentru că sunt lideri de opinie (…) Poate că în felul ăsta bărbaţii vor înţelege că violenţa nu este un argument .”, a declarat Alex Gâlmeanu pe blogul său.
Proiectul 112 reprezintă o „metaforă vizuală” care aduce argumentul creaţiei artistice împotriva aroganţei puterii violente şi o combate prin mijloace proprii, această aroganţă apelând la sensibilitatea publicului. Expoziţia este rezultatul unei Românii în cadrul căreia violenţa, indiferent de ipostazele sale, face victime şi schimbă destine. Iniţiatorul proiectului, Mihaela Berciu, consultant de imagine şi fotograful Alex Gâlmeanu reunesc în cadrul acestei expoziţii 24 de bărbaţi celebri: Ilie Năstase, Dan Bittman, Elan Schwartzenberg, Răzvan Ciobanu, Lucian Mândruţă, Andi Moisescu, Tudor Chirilă, Alexandru Abagiu, Cătălin Botezatu, dr. Constantin Stan, Răzvan Mazilu, Andrei Gheorghe, Florin Piersic Jr., Cristian Mungiu, Edi Petroşel, Horia Brenciu, Tudor Giurgiu, Dan Chişu, Smiley, Mihai Petre, Cătălin Ştefănescu, Dragoş Bucurenci, Vlad Craioveanu şi Mihai Dobrovolschi.
„România este încă dominată de mentalităţi învechite. Nimeni nu are dreptul sa agreseze un semen! La noi însă se întâmpla frecvent. Acest fenomen nu va scădea câtă vreme societatea se va mulţumi să priveasca cu mâinile în sân, pe motiv ca nu se poate face nimic. Sigur că se poate! Cu bunăvoinţă, altruism şi interes faţă de ceilalti.”, a declarat Mihaela Berciu. Proiectul 112 este un proiect social şi artistic care s-a născut din dorinţa de a aduce în prim-plan creşterea îngrijorătoare a cazurilor de violenţă domestică în România. Scopul său este de a sprijini cu fonduri Programul CASABLU, iniţiat în mai 2002, în cadrul căruia funcţionează un centru de consiliere socială, psihologică şi juridică şi un adăpost, cu adresa confidenţială, în care femeile şi copiii victime ale violenţei în familie pot fi găzduiţi între 1 şi 6 luni.
“Violenţa domestică este unul din fenomenele care destabilizează profund la nivel fizic, psihologic, emoţional şi economic toate persoanele implicate. Initiatorii Proiectului 112, Mihaela Berciu si Alex Gâlmeanu au înţeles că una din marile nevoi ale persoanelor abuzate este de a se simţi în siguranţă, de a avea un spatiu în care să îşi recâştige demnitatea şi respectul de sine. Au ales sa nu ramână indiferenţi la fenomen şi să îşi ofere suportul celor care au mare nevoie de ajutor. Salutăm iniţiativa lor şi le mulţumim pentru încrederea în serviciile programului Casa Blu“, spune Cristina Horia, director executiv,  Fundatia SENSIBLU.
 

Comentarii

comentarii