Acasă Economic Ilie Sârbu: Declaraţia lui Valeriu Tabără privind scăderea TVA la alimente reprezintă...

Ilie Sârbu: Declaraţia lui Valeriu Tabără privind scăderea TVA la alimente reprezintă o tactică banală

DISTRIBUIȚI

Liderul grupului PSD din Senat Ilie Sârbu consideră că declaraţia ministrului Agriculturii Valeriu Tabără privind reducerea TVA la produsele alimentare "seamănă izbitor" cu cea a ministrului Muncii Sulfina Barbu şi a democrat-liberalului Sorin Frunzăverde privind creşterea salariilor şi pensiilor cu 5% începând cu luna aprilie a acestui an şi reprezintă "o tactică banală" şi "o fumigenă cu iz de minciună" de a încerca redresarea situaţiei "dezastruoase" din ţară.

 "Rămân surprins că după atâţia ani de zile ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, îşi aminteşte astăzi de propunerea PSD privind reducerea TVA la produsele de bază, o luptă pe care, din 2006 încoace, am purtat-o neîncetat pentru promovarea şi realizarea sa, dar fără niciun folos, din păcate. Dacă cele două propuneri legislative pe care le-am iniţiat au fost respinse de camerele Parlamentului cu o inconştienţă revoltătoare, pe 19 octombrie 2010 legea privind scăderea TVA-ului la 5% la alimentele de bază (pâine, carne, lapte, ulei vegetal şi zahăr) a fost adoptată din greşeală de toţi deputaţii PDL, cu unanimitate de voturi – 290, în frunte cu miniştrii Valeriu Tabără, Valerian Vreme, Ioan Botiş şi Elena Udrea. Desigur, preşedintele României nu a vrut să o promulge, trimiţând-o spre reexaminare Senatului, iar acesta respingând-o într-un final", afirmă social-democratul prin intermediul unui comunicat de presă. În opinia sa, TVA-ul scăzut la alimentele de bază reprezintă o şansă foarte mare pentru producătorii agricoli români, care "sunt forţaţi" din cauza concurenţei cu producătorii europeni să-şi restrângă activitatea sau să accepte să vândă unor intermediari "cu preţuri de nimic". Ilie Sârbu susţine că mărirea TVA la 24% a dus "la creşterea evaziunii fiscale", în condiţiile în care, în România, evaziunea, în ultimii 5 ani, "a fost în creştere", aşa încât o scădere a TVA pentru produsele agro-alimentare ar duce la reducerea evaziunii. "Se ştie că România e una din puţinele ţări europene care n-au TVA diferenţiat pentru produsele alimentare şi agricole şi că aplică una dintre cele mai mari cote de TVA pentru produsele alimentare (24%). Iar acum, în plină iarnă, cu protestatari ce bat la porţile ferecate ale Guvernului, un ministru se trezeşte dintr-un somn adânc de veacuri, descoperind parcă, cu naivitatea copilului de cinci ani, o soluţie minune pentru a mai îndulci viaţa cenuşie a românilor: reducerea TVA-ului la alimente", mai afirmă senatorul PSD. 

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără, a spus joi, într-o conferinţă de presă, că reducerea sub 10% a Taxei pe Valoarea Adăugată la produse alimentare şi scăderea nivelului accizelor reprezintă două probleme care trebuie discutate în perioada următoare.

Comentarii

comentarii