Acasă Actualitate Ilie Sârbu s-a întâlnit cu ministrul Agriculturii din Bavaria

Ilie Sârbu s-a întâlnit cu ministrul Agriculturii din Bavaria

DISTRIBUIȚI

ârbu a amintit că, în sprijinul investitorilor, există Fondul de garantare a creditelor agricole, Creditul agricol pentru producţie, Programul Fermierul şi convenţiile cu băncile pentru garantarea creditelor.
Ilie Sârbu, ministrul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, s-a întâlnit cu Theodor Weber, ministrul Agriculturii din Bavaria, miercuri, 6 mai. Întâlnirea a avut loc în contextul desfăşurării Proiectului PHARE de Înfrăţire instituţională “Continuarea sprijinului acordat MAPDR pentru adaptarea şi consolidarea politicilor agricole”. A fost dezbătut „Bilanţul de sănătate”, al Politicii Agricole Comune (PAC) cu impact asupra sectorului agricol românesc. Ministru Ilie Sârbu a amintit că avem nevoie de investitori puternici în agricultură, iar oficialul german a arătat că există operatori şi fermieri nemţi care doresc să investească în agricultura româneasca, dar condiţiile actuale nu le conferă suficientă siguranţă pentru dezvoltarea investiţiilor. Theodor Weber s-a referit în mod special la sistemul de asigurări din sectorul agricol, la funcţionarea bursei de mărfuri din agricultură şi la condiţiile de creditare a activităţilor agricole.
În ceea ce priveşte îngrijorările investitorilor străini, ministrul român al Agriculturii a subliniat că, din punct de vedere al creditelor, există deja anumite sisteme funcţionale, cum ar fi Fondul de garantare a creditelor agricole, Creditul agricol pentru producţie – 30% din valoarea creditului – precum şi Programul Fermierul şi au fost încheiate şi convenţii cu băncile pentru garantarea creditelor.
Toate aceste măsuri reduc riscul investitorului.
Ambii miniştrii au fost de acord cu necesitatea continuării, după 2013, a plăţilor directe către fermieri în cadrul Politicii Agricole Comune, iar
Weber a precizat că eliminarea acestui mecanism ar însemna ruinarea întregului sector agricol.
Sectorul agricol românesc are nevoie de expertiză de specialitate, de aceea este necesară continuarea colaborării bilaterale cu Germania pentru dezvoltarea activităţilor de instruire şi formare a fermierilor. Astfel, înfiinţarea exploataţiilor viabile din punct de vedere economic şi comercial contribuie la asigurarea alimentaţiei, obiectiv prioritar în cadrul PAC.

Comentarii

comentarii