Acasă Actualitate Imagine rară cu incendiul din 1880 de la Teatrul din Timișoara. Azi...

Imagine rară cu incendiul din 1880 de la Teatrul din Timișoara. Azi e Ziua Internațională a Pompierilor

DISTRIBUIȚI

Data de 4 mai este Ziua Internațională a Pompierilor. “Curajul l-a făcut pe Prometeu să le dea oamenilor focul! Dar prudența l-a făcut să le dea și… pompieri! Celebrăm azi devotamentul, dedicarea și sacrificiul pompierilor. Indiferent din ce țară venim, ce uniformă purtăm sau ce limbă vorbim, urăm La Mulți Ani colegilor pompieri din întreaga lume”, au transmis cei de la ISU Timiș.

De Ziua Pompierilor, vă prezentăm o diplomă oferită în anul 1900, de către Corpului Pompierilor Voluntari din Timișoara, primarului Karoly Telbisz.

De fapt, prin acest act, semnat de comandanții Herman E., Marga L. și Novotny I., Karoly Telbisz a fost ales membru de onoare al Corpului Pompierilor Voluntari din Timișoara, drept recunoaștere a meritelor sale deosebite.

Această imagine rară a fost postată pe grupul de Facebook “Banatul multiethnic”.

“Primarul Karoly Telbisz s-a aflat în fruntea Primăriei Timișoarei timp de trei decenii (1885–1914).

În acești ani s-a implicat mult în dezvoltarea orașului, ridicându-l la anumite culmi pe care nimeni nu le-ar fi bănuit inițial.

În semn de omagiu și recunoștință pentru salvarea noii clădiri a Operei, atinsă de un incendiu devastator, stins, în cele din urmă, Corpul Pompierilor voluntari i-a atribuit o diplomă de onoare”, se arată în mesajul de pe Facebook.

Clădirea Teatrului şi Operei din Timişoara, construită între 1871 şi 1875, a trecut prin două incendii devastatoare. În 1880, Teatrul este cuprins de un incendiu şi arde aproape complet. Achiziţionată de primărie, clădirea a fost reconstruită.

Al doilea incendiu va avea loc 1920, după căderea Imperiului Austro-Ungar, când mare parte a Banatul a intrat în componenţa României.

Reconstrucţia se face după planurile arhitectului bucureştean Duiliu Marcu, păstrându-se stilul original numai la faţadele laterale, faţada principală şi sala de spectacole îmbrăcând stilul neobizantin. În 1933, urmează o nouă modificare a faţadei. Acelaşi architect Diuliu Marcu, realizează un proiect simplu, care nu va mai avea nimic de-a face cu arhitectura Pieţei Centrale a Timişoarei.

Comentarii

comentarii