Acasă Actualitate Imagini video rare de la sfinţirea Catedralei Mitropolitane din centrul Timişoarei, în...

Imagini video rare de la sfinţirea Catedralei Mitropolitane din centrul Timişoarei, în prezenţa Regelui Mihai, din 6 octombrie 1946

DISTRIBUIȚI

Catedrala Mitropolitană din Timişoara, cu hramul „Trei Ierarhi“, a fost construită în perioada 1936-1941 şi este cea mai înaltă biserică din România (90,5 metri). A devenit unul dintre simbolurile Timişoarei.

Sfinţirea Catedralei a avut loc în data de 6 octombrie 1946, în prezenţa Regelui Mihai, al lui Petru Groza şi Patriarhului Nicodim.

În 1997, de sărbătorile de Paşti, Regele Mihai, ctitorul, a trecut pentru a doua oră pragul Catedralei.

Imagini inedite de la evenimentul din urmă cu 71 de ani, cât şi de la cel din 1997 pot fi văzute într-un reportaj realizat de TVR Timişoara. 

„O zi frumoasă de toamnă. Cerul se limpezeşte şi îmbie, o atmosferă propice pentru meditaţie. Încă în zorii zilei, o mulţime imensă de credincioşi, veniţi din toate unghiurile Banatului la praznicul ortodoxiei bănăţene, se îndreaptă spre Catedrală. (…) La orele 9, sfânta litie aduce pe Înalţii Ierarhi: IPS Patriarh Nicodim, IPS Mitropolit Nicolae al Ardealului şi pe PP SS Episcopi: Vasile al Timişorii, Andrei al Aradului, Nicolae al Clujului, Nicolae al Orăzii şi Veniamin al Caransebeşului (…). La orele 9.30, goarnele anunţă sosirea Suveranului. Urale entuziaste străbat văzduhul. M. Sa Regele Mihai I coboară din maşină, însoţit de dl Petru Groza, preş. Consiliului de Miniştri şi ministru ad interim al Cultelor, fiind întâmpinat de domnii miniştri sosiţi mai nainte. (…) Îmbrăcat în uniforma aviaţiei, tânărul nostru Rege păşeşte în faţa IPS Patriarh Nicodim, sărutând crucea şi Evangelia. Mulţimnea isbucneşte într-un ropot frenetic de aplauze şi aclamă prelung: «Trăiască Regele!»“, a scris pe prima pagină publicaţia „Biserica Bănăţeană”

Încă din anul 1956, în catedrală se găsesc moaştele Sfântului Iosif cel Nou de la Partoş.

Sursa video Timisoarastiri

Comentarii

comentarii