Acasă Actualitate Îmbulzeală la paşapoarte

Îmbulzeală la paşapoarte

DISTRIBUIȚI

Oamenii uită să-şi facă paşaportul şi sunt întorşi de la frontieră
Oamenii pleacă în vacanţă, însă o parte din ei a uitat să-şi mai refacă paşaportul. Şi se trezesc că e posibil să-şi facă vacanţa în aeroport, pentru că au paşaportul expirat. Cei de la Paşapoarte s-au întâlnit cu astfel de situaţii, când oamenii au venit de la frontieră cu paşaportul expirat, pentru a-l schimba. Faptul că oamenii uită să-şi facă paşaport provoacă mare îmbulzeală la paşapoarte, în această perioadă. Cei în cauză au început să vină înnebuniţi, să-şi facă documentele în ultima clipă. „De obicei, cu două zile înainte de concediu, vin să-şi facă paşaportul. De aceea, la serviciul paşapoarte e o adevărată nebunie. S-a dublat sau chiar triplat numărul de persoane în perioada aceasta de vară”, a spus prefectul de Timiş, Mircea Băcală.

„Sunt situaţii, nu că vin cu 2-3 zile înainte, ci sunt întorşi din frontieră, din aeroport, sunt daţi jos din tren”
De la 11 ianuarie 2010, Timişul a început să emită paşaportul electronic. Datele sunt introduse de către funcţionar şi se procesează on line. Între 6 şi 10 minute pe persoană, în funcţie de situaţie. Un alt aspect extrem de important, care a dus la aglomerarea serviciului în perioada estivală este faptul că aşa-zisul ghişeu unic nu mai funcţionează. Ghişeele de evidenţa populaţiei din oraşele din judeţ nu mai preiau cereri pentru paşaport şi nici pentru permise de conducere, pentru că nu există infrastructura şi dotarea necesară. Aceste servicii ajutau cetăţeanul să nu se deplaseze dintr-o anumită localitate din judeţ la Timişoara. Şi acest fapt a generat exodul populaţiei din aceste zone către serviciul unic de la Timişoara. „Dintr-un foc, foarte, foarte multă lume din judeţ vine şi nu are altă soluţie decât să depună documentele pentru obţinerea paşaportului la sediul serviciului. Sunt situaţii, nu că vin cu 2-3 zile înainte, ci sunt întorşi din frontieră, din aeroport, sunt daţi jos din tren.  Acel om vine înnebunit la sediul serviciului şi bineînţeles că problema lui trebuie soluţionată. Are biletul şi geamantanele într-un taxi. După ce trece acest vârf, noi o să reluăm acest proces, de a-i ruga pe cetăţeni să-şi verifice din timp documentele şi să vină în perioada iernii, din septembrie până în martie, când serviciul lucrează destul de relaxat, pentru a-şi reînnoi documentele de călătorie. Copiii minori, sub vârsta de 14 ani, nu pot călători în afara ţării decât pe baza paşaportului”, spune Ionel Cojocaru, directorul Direcţiei Paşapoarte Timiş.

Mulţi copii vor paşapoarte
O altă cauză a îmbulzelii sunt copiii, care reprezintă peste 50 la sută din deponenţi. 10 copii înseamnă trei persoane, vin cu părinţii să-şi exprime acordul. 19.000 de cereri au fost depuse până la ora actuală, din 11 ianuarie. Ponderea o reprezintă paşaportul electronic – 9.000. Paşaportul temporar este o alternativă de criză de multe ori, pentru cei care nu mai au timp şi îşi fac paşaportul temporar. Paşaportul temporar se eliberează în două ore sau cel mult ziua următoare. La cel electronic durează 15-20 de zile. „S-a dublat activitatea, într-un termen relativ scurt. Programul de funcţionare este 8.30-16.30, miercurea până la 18.30. Nu a existat o zi când să se închidă la 16.30, s-a rămas până s-au epuizat numerele distribuite. Nu putem elibera numere de ordine cu nemiluita, fiindcă nu le putem procesa. Sunt 110 numere de ordine care sunt distribuite dimineaţa, la prima oră. La ora 8.15 – 8.20, eliberăm aceste numere de ordine”, spune directorul de la Direcţia Paşapoarte Timiş. Pentru minorii sub 14 ani care solicită paşaport temporar pe un an, părinţii se pot prezenta cu fotografia minorului, pentru că se poate scana în cazul acestui tip de paşaport.

Comentarii

comentarii