Acasă Actualitate „Îmi place să împărtăşesc studenţilor din experienţa mea”

„Îmi place să împărtăşesc studenţilor din experienţa mea”

DISTRIBUIȚI

Interviu cu conf. univ. dr. Carmen Neamţu, medic Chirurgie Generală 1 la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad şi şef lucrări la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.

Medicii arădeni din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad au fost în prima linie de luptă în pandemie. Cadre didactice in cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, aceştia au fost spijiniti de studenţii universităţii, atât în Unitatea de Primiri Urgenţe, cât şi pe secţiile spitalului. Experienţa din timpul pandemiei, dar şi cea de la catedră, fac subiectul unui şir de interviuri, care continuă astăzi cu conf. univ. dr. Carmen Neamţu, medic Chirurgie Generală 1 la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad şi şef lucrări la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.

– Munca in spital este frumoasă, dar necesită multe sacrificii. Cum aţi trecut peste perioada dificilă a pandemiei?

– Carmen Neamţu: Pandemia nu a fost neapărat lungă sau grea. A fost diferită și a necesitat o schimbare totală de atitudine, o altă prioritizare a activitățiilor, o altă abordare a patologiilor. Fiind vorba de o boală transmisibilă, cu complicații greu de gestionat, principala noastră preocupare era să nu ne transformăm în vectori de transmisie pentru pacienții noștri chirurgicali – care oricum prezentau un grad de deficiență imunitară – nici pentru studenții și nici pentru familiile noastre. De asemenea, pacienții cu patologii chirurgicale au venit în această perioadă, în serviciul nostru, în faze evolutive avansate, aceștia amânând, de frică, prezentarea la medic. Cazurile fiind complexe și evoluția paciențiilor a fost mai dificilă și în consecință și expunerea la virus mai ridicată.

– Studenţii UVVG v-au fost alături în UPU şi oriunde a fost nevoie de o mână de ajutor …

– Carmen Neamţu: Studenții au fost dornici să fie voluntari în spital, în UPU sau DSP, iar rezidenții au fost repartizați la intrarea în țară. Nu le-a fost ușor, dar nu au crâcnit niciodată, deși făceau cele mai ingrate munci, în salopetele acelea de protecție, dar entuziasmul nu le-a dispărut niciodată celor mai mulți dintre ei.

– Cum a fost perioada studenţiei d-voastră faţă de perioada studenţiei de acum? Se făcea atunci mai multă carte sau acum, ajutaţi de tehnica modernă, studenţii sunt mai informaţi şi pot deprinde cunoştinţele şi practica mai uşor?

– Carmen Neamţu: Am absolvit Facultatea de Medicină în Timișoara, pe care am început-o înainte de Revoluția din 1989, Aradul nefiind în acea perioadă o opțiune. „Carte“ se făcea și atunci și acum, contează doar accesul la informațiile medicale, iar până în 1990 acestea erau limitate. Acum depinde doar de tine cât ești de curios să le accesezi și ce oameni te îndrumă cum să faci lucrul acesta cât mai bine. Le sunt recunoscătoare profesorilor mei pentru tot ce m-au învățat și sper ca la rândul meu să transmit din cunoștinţele mele cât mai multor studenți, rezidenți, tineri specialiști, practicând o medicină bazată pe dovezi, unde acumularea de abilități practice să reprezinte o preocupare constantă.

– Cum decurge activitatea SCJU şi dacă există proiecte sau programe în care v-aţi implicat sau doriţi să vă implicaţi?

– Carmen Neamţu: Comunitatea academică arădeană este extrem de implicată în proiectele SCJU Arad. Toate proiectele spitalului s-au efectuat sub îndrumarea și cu ajutorul cadrelor didactice ale UVVG-ului. Ultimul proiect la care am participat este unul de formare profesională, care a adus spitalului și angajațiilor săi, un beneficiu de 13 milioane de lei, iar în prezent inițiem un proiect transfrontalier de reabilitare al Blocului operator din sediul central în valoare de aproximativ 10 milioane de euro.

– Parteneriatul cu Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad este unul de succes, în folosul comunităţii. Cum vedeţi acest parteneriat susţinut de dna rector prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci?

– Carmen Neamţu: Parteneriatul dintre Facultatea de Medicină a UVVG și SCJU Arad este unul de succes şi de o bună bucată de vreme este esențial pentru asigurarea resursei umane care lucrează în spital.

– Sunteţi cadru didactic în cadrul Universităţii şi vreau să ne spuneţi câte ceva şi despre catedra didactică…

– Carmen Neamţu: Catedra de chirurgie are un statut bine definit încă de la înființarea Facultății de Medicină, fiind implicată în toate specializările din domeniul sănătate. Toate cadrele didactice ale acestei catedre s-au perfecționat pe parcursul aniilor, fiind în prezent una dintre catedrele cele mai titrate de la nivelul facultăţii, având în componența sa toate gradele didactice – profesori universitari, conferențiari, șefi de lucrări și asistenți.

– La finalul acestui interviu, transmiteţi un gând sau un îndemn celor care doresc să urmeze profesia de medic la UVVG.

– Carmen Neamţu: Medic înseamnă să fii om, chirurg înseamnă să fii un bun medic, care în plus știe să și opereze. Să fii cadru didactic înseamnă să fii dascăl, să te dedici cu totul studenţilor, să le împărtăşeşti din experienţa ta. Pare greu, dar e frumos și dacă o faci cu pasiune e doar un firesc și atât.

Comentarii

comentarii