Acasă Editorial Imigranții: un refren fără lacrimi, la Timișoara!

Imigranții: un refren fără lacrimi, la Timișoara!

DISTRIBUIȚI

Despre anul 2015, cel în care Angela Merkel avea să-i invite în Europa pe refugiații de război din Siria, vom mai vorbi și scrie zeci de mii de pagini. Anul 2015 a deschis calea intrării în Europa nu doar a refugiaților de război, dar și a multor imigranți fără identitate, unii dintre ei făcând parte din grupuri periculoase, cum ar fi cele teroriste. O spun chiar Serviciile Secrete Germane, într-o publicație germană, în urmă cu trei ani, în felul următor: ”Știm că pe teritoriul Germaniei se află acum 400 de imigranți, soldați instruiți, au venit cu documente false, nu îi mai putem identifica”. Personal, am fost siderată de ”sinceritatea” infantilă a acestei declarații, ce venea să dea apă la moară chiar… grupurilor vizate!

Desigur, între cei trei – patru milioane de imigranți, sunt, într-o proporție de maximum opt la sută (așa arată unele statistici date de oficiali) persoane care au sosit în Europa din nevoi excepționale, au pierdut membri ai familiei, casele, firmele, au fost distruși de război, Dar restul? Restul, fără acte? Cei mai mulți aflați, acum, în Timișoara nu dețin acte de identitate. Ei afirmă că vin din zone de conflicte, dar mint, vin de peste tot: Orientul Mijlociu, Africa, de peste tot. Grecia a fost supusă unei presiuni îngrozitoare, sute de mii de imigranți, aproape constant, au perturbat viața grecilor. Au devastat sate, ferme, parcuri. Grecia este acum păzită de armată, chiar cu ajutorul Franței și Germaniei. Cu toate acestea, acum, Timișoara, ca pol de atracție din România, este invadată de imigranți.

Timișorenii sunt oripilați de creșterea numărului imigranților, străzile sunt pline de tineri gălăgioși, zgomotoși, care pleacă din centrele de profil din alte orașe ale țării, sosesc aici, în speranța că vor trece granița spre… ”nu se știe unde”. Se ascund în case părăsite, insalubre, sperie vecinii, care sună mereu la poliție.

Primarul Dominic Fritz a fost la București pentru a găsi răspunsuri la Ministerul de Interne, pentru a rezolva problema imigranților din Timișoara. Nu știm care sunt răspunsurile, nu știm (încă) dacă ele sunt favorabile unor soluții pentru Timișoara, dar orașul este într-un fel se asediu (chiar dacă pare prea mult această sintagmă) pe care timișorenii îl percep negativ. Cu teamă! Să nu uităm atacurile asupra mai multor femei, din Germania, din 2016, 2017…

Lumea invadează rețelele sociale, fiecare are dreptul la bucurie, spaimă, dorința de siguranță, nevoia de siguranță chiar, oamenii vor să se simtă liberi în orașul lor. Nu putem decât spera la soluții. Incertitudinea creează dificultăți în acceptarea noului. Nesiguranța produce perturbații în relațiile dintre oameni, dar și în cele instituționale. Așteptăm.

Comentarii

comentarii