Acasă Administraţie În 2018, în Banat, s-au poluat la greu apele. ABAB a dat...

În 2018, în Banat, s-au poluat la greu apele. ABAB a dat 283 de amenzi în valoare de 1.279.825,46 lei

DISTRIBUIȚI

În anul 2018, calitatea apei râurilor din Spațiul Hidrografic Banat s-a încadrat în clasele de calitate I-IV – a informat Administrația Bazinală de Ape Banat Timișoara.

Așa arată analiza calității globale a apei în secţiunile de supraveghere în flux lent, pe grupele reprezentative de indicatori de calitate: regimul de oxigen, nutrienţi, salinitate, poluanţi toxici specifici, alţi indicatori relevanţi şi calitatea globală a cursului de apă reprezentând categoria de calitate cea mai defavorabilă a grupelor reprezentative.  Una din cauzele cele mai importante în neatingerea stării bune a corpurilor de apă este evacuarea în emisar de ape epurate necorespunzator-neepurate. Pentru  depășirea volumelor de apă prelevate prevăzute în actele de reglementare sau a  concentrațiilor maxime admise ale poluanților din apele uzate evacuate, în cursul anului 2018, au fost aplicate un număr de 283 penalităţi totalizând 1.279.825,46 lei.

În întreg anul 2018,  pe cursurile de apă din spațiul hidrografic administrat de A.B.A. Banat, au fost  asigurate atât debitele, cât și clasele  necesare de calitate pentru toate tipurile de captări de suprafață (în principal prize de alimentare cu apă în scopul potabilizării).

În data de  29.03.2018, sub coordonarea I.S.U. Banat, reprezentanții A.B.A. Banat, împreună cu cei ai S.G.A Timiș,  au participat la Exercițiul de cooperare cu forțe și mijloace în teren pentru limitarea și înlăturarea efectelor poluării accidentale a râului Timiș în zona localității Șag, atât cu personal cât și cu tehnica de intervenție.

În cursul anului 2018 nu au fost validate situații de poluări accidentale, deși au fost înregistrate numeroase informări cu privire la poluarea apelor de suprafață. Toate situațiile au fost verificate în teren de echipele mixte de specialiști ai A.B.A. Banat, evenimentele de mediu observate nefiind încadrate în poluări accidentale. Poluarea accidentală, conform  Ordinului nr. 278 din 11 aprilie 1997, este orice alterare a caracteristicilor fizice, chimice, biologice sau bacteriologice ale apei, produsă prin accident, avarie sau alta cauză asemănătoare, ca urmare a unei erori, omisiuni, neglijențe ori calamități naturale şi în urma căreia apa devine improprie folosirii posibile înainte de poluare.

Principalele activităţi specifice de gospodărire cantitativa şi calitativă a apelor desfaşurate în anul 2018, s-au derulat în conformitate cu prevederile “Programului unitar de activităţi în legătură cu gospodărirea apelor” şi “Obiectivele Adiminstraţiei Nationale Apele Române” în vederea realizării activităţilor de Integrare Europeană.

Aprecierea stării corpurilor de apă de suprafață și subterană, în anul 2018, se bazează pe rezultatele probelor de apă recoltate în secţiunile din subsistemele de monitorizare gestionate de Administraţia Bazinală de Apă Banat. În cursul anului 2018 calitatea apei a fost monitorizată în 140 secţiuni apă de suprafață, 225 secțiuni apă subterană,  209 secțiuni ape uzate. Încadrarea calităţii apei  de suprafață,  s-a facut conform Ordinului 161 din iunie 2006, armonizată cu practica de la Nivelul Uniunii Europene în domeniul protecţiei calităţii apelor de suprafaţă curgătoare.

 

Comentarii

comentarii