Acasă Economic În 2022, 4.500.000 de euro pentru producerea usturoiului și 45 de milioane de...

În 2022, 4.500.000 de euro pentru producerea usturoiului și 45 de milioane de euro pentru legumele de seră

DISTRIBUIȚI

Fermierii din Banat sunt chemați să vină cu observații și idei, în legătură cu două programe pe 2022: sprijin privind producția de legume în spații protejate și pentru producția de usturoi.

În ianuarie, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a lansat în dezbatere publică două proiecte de acte normative ce instituie o serie de măsuri de susținere financiară a legumicultorilor, pentru anul 2022.

Este vorba de hotărârea pentru aprobarea programului de susținere a producției de legume în spații protejate pentru anul 2022 și hotărârea pentru aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi”, precum și pentru stabilirea unor măsuri de verificare și control al acesteia, în anul 2022

”Știu cât de important este pentru fermieri să aibă din timp acces la informații despre sprijinul pe care Ministerul Agriculturii îl poate oferi, pentru a-și putea pregăti și gestiona lucrările agricole. De aceea am ținut să lansăm rapid în dezbatere publică actele normative privind măsurile de sprijin pentru producția de legume în spații protejate și pentru producția de usturoi.

Programul Tomata a fost un program de succes, de aceea îl relansăm pe principiile inițiale. În același timp, am prevăzut fonduri și pentru susținerea producției în ciclul II a altor legume deficitare pe piață, astfel încât românii să aibă acces mai facil la legume crescute din pământul nostru.

Sunt programe gândite pentru fermieri, pe baza propunerilor venite de la aceștia. Îi încurajez în continuare să ne transmită propunerile dumnealor, pentru că eu consider că dialogul permanent cu fermierii este calea corectă pentru dezvoltarea agriculturii”, a declarat ministrul Adrian Chesnoiu.

Principalele propuneri ale actelor normative vizează programul de susținere a producției de legume în spații protejate pentru anul 2022 și schema de ajutor de minimis se aplică pe întreg teritoriul României în anul 2022, pentru susținerea producției de legume în spații protejate.

  1. Cultivate în ciclul I sau ciclul II de producție: a) tomate. II. Cultivate în ciclul II de producție: b) ardei gras și/sau lung-kapia; c) castraveți; d) fasole păstăi; e) salata; f) spanac; g) ceapă verde.

Valorificarea producțiilor prevăzute la alin. (1) lit. d) se face în perioada 1 martie –10 iunie inclusiv pentru ciclul I de producție și respectiv 20 octombrie -9 decembrie, inclusiv pentru ciclul II de producție.

Sprijinul financiar se acordă beneficiarilor pentru maximum 2 culturi, respectiv  o singură cultură în ciclul I de producție/1000 mp și/sau o singură cultură în ciclul II de producție/1000mp, în anul 2022.

Valoarea maximă a sprijinului financiar de ajutor de minimis pe beneficiar poate fi de 4000 euro respectiv : a) 3000 euro/cultură în ciclul I/1000mp/beneficiar ; b) 1000 euro/cultură în ciclul II/1000mp/beneficiar.

Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis prevăzute de prezenta hotărâre sunt în sumă de 225.000.000 milioane de lei, reprezentând echivalentul a 45 milioane de euro şi se asigură din bugetul aprobat MADR pe anul 2022.

Programul de susținere a producției  de usturoi  în anul 2022

Schema de ajutor de minimis se acordă întreprinderilor care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole, pentru susținerea producției de usturoi.

Valoarea maximă a sprijinului financiar de ajutor de minimis care se acordă beneficiarilor este de 3000 euro pe ha.

Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis prevăzute de prezenta hotărâre sunt în sumă de 22.263.000 lei, reprezentând echivalentul a maximum 4.500.000 euro și se asigură din bugetul aprobat MADR pe anul 2022.

Detalii: https://madr.ro/proiecte-de-acte-normative.html. Cetățenii și instituțiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii în termen de 10 zile de la data publicării pe adresa de e-mail: politici.agricole@madr.ro .

 

Comentarii

comentarii