Acasă Actualitate În 26 mai – dedataastavotez.eu!

În 26 mai – dedataastavotez.eu!

DISTRIBUIȚI

În perioada 23-26 mai 2019, cetățenii din cele 28 de țări ale Uniunii Europene vor vota asupra componenței noului Parlament European.

În România, alegerile vor avea loc în 26 mai.

În urma votului vor fi aleși cei 751 de eurodeputați care ne vor reprezenta la nivelul UE până în 2024.

Cum votăm?

Este important să ai în vedere anumite detalii privind legislația electorală, precum vârsta minimă de votare sau votul în diaspora, care diferă de la țară la țară. Pe www.alegerile-europene.eu veți găsi informații despre cum puteți vota, știri și rezultatele alegerilor din 2019.

Spre exemplu, în România, urnele se deschid, duminică 26 mai 2019, la ora 7.00 și se vor închide la ora 21.00.

Cetățenii români care locuiesc într-o altă țară din UE au dreptul să voteze fie pentru candidații din România în secțiile de votare organizate în cadrul ambasadelor sau consulatelor, fie pentru candidații din țară de reședință.

Alegătorii sunt arondați unei secții de votare, în funcție de domiciliu sau reședință. Listele de alegători sunt întocmite în avans.

Totuși, votul la altă secție de votare este posibil. Alegătorii (români sau din alt stat membru) pot vota la orice altă secție de votare decât aceea unde sunt arondați, dacă în ziua votului se află în altă localitate decât cea de reședință. Președintele secției de votare trebuie sa-i înregistreze pe listele suplimentare de alegători.

Care este miza?

Participarea la vot la alegerile europene înseamnă să-ți exprimi punctul de vedere cu privire la direcția pe care Uniunea Europeană trebuie să o urmeze în următorii cinci ani în materie de comerț internațional, securitate, protecția consumatorilor, combaterea schimbărilor climatice și creșterea economică. Eurodeputații nu influențează doar procesul legislativ, dar urmăresc și activitatea altor instituții europene.

Totodată, participarea la vot înseamnă să ai un cuvânt de spus asupra politicilor care ne influențează viața de zi cu zi. Pentru a afla mai multe detalii despre ce a făcut UE pentru tine și regiunea ta, consultă https://what-europe-does-for-me.eu/

În plus, pe acest website poți afla mai multe informații despre impactul UE asupra sănătății, locurilor de muncă, cumpărăturilor, educației, familiei și economiilor.

Ce face UE pentru mine?

Cum ne influențează Europa viața de zi cu zi? Cum ne afectează locul de muncă, familia, asistența medicală, hobby-urile, călătoriile, securitatea, alegerile în calitate de consumatori, drepturile sociale? Cum este Europa prezentă în orașele și în regiunile noastre?

Indiferent de locul în care trăim și de modul în care ne câștigăm viața sau ne petrecem timpul, UE are un impact asupra vieții noastre de zi cu zi, în calitate de cetățeni europeni. În perspectiva alegerilor europene din 2019, acest site prezintă o serie de scurte note privind realizările și acțiunile Uniunii din punctul de vedere al cetățenilor. Aceste note de câte o pagină vă sunt puse la dispoziție pentru a le citi, distribui sau refolosi. Dacă doriți informații mai detaliate, consultați notele noastre de informare mai lungi, referitoare la politicile UE aflate în centrul actualității.

Conținutul acestui site este în evoluție și va include, în următoarele luni, materiale suplimentare în mai multe limbi ale UE. Detalii aici:  https://www.dedataastavotez.eu/join_the_team

Amintim că, în 26 mai, românii trebuie să mai voteze și la un referendum. Europarlamentarul Maria Grapini a explicat care este procedura: ”Am primit multe întrebări despre modul cum votează un cetățean care nu dorește să voteze pentru referendum. Când mergem în secția de votare ne înregistrăm, semnăm și ridicăm doar buletinul de vot pentru europarlamentare. Cine nu dorește să voteze pentru referendum, nu ridică buletinele de vot și nu semnează pe lista de vot indicată de comisia din secția de vot! Cine dorește să voteze și pentru europarlamentare și pentru referendum se va înregistra și va semna pe două liste diferite din secția de votare!”

 

Comentarii

comentarii