Acasă Sănătate În atenţia timişorenilor cu vârste de peste 55 de ani, cardiaci!

În atenţia timişorenilor cu vârste de peste 55 de ani, cardiaci!

933
DISTRIBUIȚI

Prof. dr. Dan Gaiţă, preşedintele Fundaţiei Cardioprevent, coordonator naţional de Prevenţie Cardiovasculară şi past-president la Clubului Rotary Timişoara, explică clar cum funcționează  programul de screening pentru fibrilație atrială, lansat în capitala Banatului.

Programul de screening oportunistic pentru fibrilația atrială în scopul prevenției accidentului vascular cerebral ischemic se derulează în parteneriat cu farmaciile din rețeaua Farmado din Timişoara.

Programul se adresează persoanelor cu vârstă peste 65 de ani sau celor peste 55 de ani care sunt diagnosticați cu boală cardiovasculară (insuficientă cardiacă, cardiopatie ischemică, hipertensiune arterială) sau diabet zaharat. Primul pas este să va prezentați într- una dintre aceste farmacii unde veți efectua o testare rapidă pentru depistarea fibrilației atriale.“Persoanele cu suspiciune de fibrilație atrială vor primi recomandare pentru efectuarea unui EKG gratuit în cadrul centrului nostru”, spune dr. Gaiţă.

Cum se face screening-ul pentru fibrilație atrială?
Screening-ul pentru fibrilație atrială se face prin testarea non-invazivă cu ajutorul unui dispozitiv EKG de ultima generație. Acest dispozitiv de mărimea unui card înregistrează traseul EKG timp de 1 minut prin simplă poziționare a două degete pe cei doi electrozi, nu are cabluri, analizează rezultatul folosind algoritmul de diagnostic încorporat, depistează aritmia cardiacă și generează un raport care este înmânat pacientului în urmă testării efectuate în farmacie.

 

 

Comentarii

comentarii