Acasă Eveniment În comuna Traian Vuia, preţul pâmântului scade de la o zi la...

În comuna Traian Vuia, preţul pâmântului scade de la o zi la alta

DISTRIBUIȚI

Supăraţi pe toată lumea
În urmă cu două săptâmâni, mai mulţi săteni din localitatea Traian Vuia s-au adunat în faţa primăriei, pentru a protesta . La vremea respectivă, oamenii erau supăraţi  după ce au aflat că vor fi despăgubiţi doar cu 1,15 euro pe metrul pătrat expropriat. Proprietarii de terenuri din localităţile învecinate au obţinut un preţ de 3-4 ori mai mare. Banii sunt pentru terenul ce va fi înghiţit de noua autostradă Nădlac – Constanţa, mai exact pe tonsonul Lugoj – Deva. Luni, 31 ianuarie, sătenii s-au adunat din nou în faţa primăriei, pentru a cere socoteală mai-marilor comunei pentru preţul scăzut pe care urmează să îl primească pe terenul pe care l-au moştenit din moşi-strămoşi.  Un localnic furios i-a reproşat unui consilier local faptul că, în loc să îl cheme pe cel care a evaluat terenurile, a chemat doar presa. „Nu ai făcut nimic de când ai fost ales în consiliul local. Nu ne-ai chemat la nici o şedinţă şi acum ai chemat presa. Trebuia să-i chemi pe cei responsabili, nu pe jurnalişti”,  spune un localnic din Traian Vuia.
Nemulţumitului i se ia darul
Pentru că, până în acest moment, nu au fost terminate toate formalităţile de expropriere, sătenii din Traian Vuia mai primesc o lovitură din partea statului, care intenţionează să le dea şi mai puţin bani  celor care urmează să fie expropriaţi. Mircea Purceld, şeful Departamentului de Activităţi Sociale şi Acţiuni Juridice din cadrul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Timişoara, spune că legea în care urmau să fie expropriaţi aceşti oameni a fost înlocuită de o nouă lege, drept urmare, cel mai probabil, aceşti oameni vor primi şi mai puţini bani pe terenul pe care îl cedează statului. „ Până de curând, toate exproprierile se făceau în baza legii 198/2004. Între timp, această lege a fost abrogată, iar din decembrie 2010 trebuie să acţionăm în baza legii 255/2010. Această nouă lege ne obligă să suspendăm toate exproprierile, dacă acest process nu a fost finalizat. Mai mult, noi trebuie să aşteptăm ca Ministerul Transporturilor să aprobe normele de aplicare ale noii legi, în care urmează să fie expropriaţi aceşti oameni. Pot să vă spun că s-ar putea ca preţul să fie mai mic de 1.15 euro, cât li se oferea până în acest moment. Asta pentru că, cel mai probabil, se va pleca de la un preţ de aproximativ 0.18 euro cenţi pentru un metru pătrat de pământ, la care urmează să se adauge şi ceva despăgubiri. Oricum, preţul va fi, probabil, mai mic” , spune Mircea Purceld.
“Eu am oferit un preţ corect celor din Traian Vuia”
Ioan Remus Ursulescu, unul dintre evaluatorii care au stabilit preţul pământului în zona Traian Vuia, susţine că totul este corect şi la vedere. „ Îmi menţin declaraţia pe care am făcut-o în urmă cu două săptămâni, declaraţie prin care spuneam că preţul stabilit de noi este un preţ corect. Nu ştiu ce au făcut alţii, dar eu răspund pentru deciziile pe care le-am luat. În zona respectivă, un hectar de teren arabil se vinde cu aproximativ 1.500-2.000 de euro, adică 15-20 de cenţi metrul pătrat. Este adevărat că terenul intravilan în centrul comunei este de 3 euro metrul pătrat, dar, repet, acest teren este situat în centrul respectivei comune. Eu am mai făcut evaluări şi la Mănăştiur, unde preţul este apropiat de cel de la Traian Vuia. Din punctul meu de vedere, la această tranzacţie nu a pierdut nici statul, nici proprietarul: este un preţ corect pentru ambele părţi”, spune Ioan Remus Ursulescu. Cel mai probabil, acest litigiu va fi tranşat de instanţele judecătoreşti de la noi din ţară. Majoritatea localnicilor vor să intenteze procese Statului Român, prin care speră să obţină un preţ de aproximatv 4-5 euro pentru un metru pătrat de teren. Lucrările la autostradă vor demara în luna martie, chiar dacă aceşti localnici vor acţiona Statul Român în judecată.
 

Comentarii

comentarii