Acasă Actualitate In memoriam Dan Perju: „O viaţă dedicată Şcolii Politehnice timişorene”

In memoriam Dan Perju: „O viaţă dedicată Şcolii Politehnice timişorene”

DISTRIBUIȚI

Chiar dacă pentru profesorul Dan Perju „timpul nu a mai avut răbdare”, în memoria familiei, prietenilor şi colegilor au rămas gesturile, cuvintele şi faptele ce conturează portretul unei eminente personalităţi ale Şcolii Politehnice. „Arhiva sentimentală a Politehnicii timişorene” se îmbogăţeşte cu volumul „In memoriam Dan Perju. O viaţă dedicată Şcolii Politehnice timişorene”, a cărui lansare a avut loc luni, 12 noiembrie 2018, în Sala Senatului UPT.

„Arhiva sentimentală a Politehnicii timişorene” este o colecţie lansată în urmă cu 5 ani, ce reuneşte volume scrise de cei care au condus sau au fost implicaţi în destinele Universităţii Politehnica Timişoara.

Profesorul Dan Perju rămâne în amintirea celor care l-au cunoscut ca un cadru didactic model; competența, profunzimea, seriozitatea, răbdarea, eleganța în exprimare și comportament sunt câteva din atributele care l-au caracterizat în relațiile cu studenții și colegii de facultate. A creat o veritabilă școală în domeniul mecanismelor și al mecanicii fine, a fost un adevărat mentor pentru colegii mai tineri. S-a implicat cu aceeași conștiinciozitate, rigoare, echilibru în conducerea universităţii, în calitate de prorector, într-o perioadă marcată de dificultăți și schimbări majore în țară.

Născut la 15 decembrie 1935, la Chişinău, profesorul Dan Perju este absolvent al Institutului Politehnic din Timişoara (1962), specializarea Maşini hidraulice, doctor ing. (din 1972) cu teza „Contribuţii la sinteza mecanismelor pentru conducerea unui punct pe o curbă dată”, profesor (1980-2005) şi profesor consultant din 2005 la Universitatea Politehnica Timişoara. Din anul 1990 este conducător de doctorat în domeniul Inginerie mecanică. A efectuat numeroase studii si cercetări în domeniul Teoriei mecanismelor, Mecanicii fine şi Aparate şi sisteme de măsurare. A publicat peste 180 de lucrări ştiinţifice în ţară şi străinătate, peste 30 de cărţi, manuale universitare şi îndrumătoare de laborator şi proiect şi 16 brevete de invenţie.

Comentarii

comentarii