Acasă Actualitate În numele UE, Înaltul Reprezentant Josep Borrell a felicitat întreaga presă, de...

În numele UE, Înaltul Reprezentant Josep Borrell a felicitat întreaga presă, de Ziua Mondială a Libertăţii Presei

401
DISTRIBUIȚI
ue b

În numele UE, Înaltul reprezentant Josep Borrell a felicitat întreaga presă, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei.

A făcut acest lucru pentru întreaga presă, fără a o împărţi în presă “liberă” şi presă “tonomat”, aşa cum a făcut primarul Nicolae Robu, ceea ce înseamnă că domnia sa apreciază o valoare fundamentală – libertatea de exprimare. Chiar dacă prin ceea ce unii scriu, deranjează autorităţi, instituţii, foruri, personalităţi. Fără a discrimina breasla gazetarilor, care nu de puţine ori a scris cu sârg chiar împotriva unor atitudini, legi, dezbateri ale forurilor Uniunii Europene.

Josep Borrell a afirmat în mesajul său că UE aduce un omagiu “rolului esenţial al jurnalismului în sprijinirea libertăţii de exprimare în mediul online şi offline în societăţile democratice, precum şi în promovarea transparenţei şi a responsabilizării”.

“Criza generată de COVID-19 a scos clar în evidenţă importanţa activităţii presei. În vremuri de incertitudine, mai mult ca oricând, accesul la informaţii fiabile şi verificabile, fără interferenţe şi influenţe necuvenite, este esenţial şi contribuie la crearea unei societăţi mai reziliente. Este îngrijorător faptul că pandemia de COVID-19 este utilizată în unele ţări ca pretext pentru a impune restricţii nejustificate asupra libertăţii presei.

În pofida riscurilor şi provocărilor suplimentare generate de pandemia de COVID-19, jurnaliştii şi ceilalţi profesionişti din mass-media din întreaga lume îşi continuă activitatea esenţială, uneori în condiţii dificile. Aceştia dau glas persoanelor celor mai vulnerabile, asigurându-se că poveştile lor sunt auzite. Ei aduc mărturii din zone mai puţin accesibile, inclusiv din zone de conflict, oferind informaţii vitale cu privire la impactul adesea devastator al pandemiei în diferite părţi ale lumii, precum şi poveşti de solidaritate şi curaj dătătoare de speranţă şi optimism.

Jurnaliştii joacă un rol fundamental în facilitarea dezbaterii privind modul în care societăţile se pot pregăti mai bine pentru a face faţă unor provocări ca cele cu care ne confruntăm acum, precum şi privind modul în care, în cele din urmă, societăţile pot deveni mai sigure, mai prospere şi mai durabile. Jurnaliştii trebuie să îşi poată exersa profesia în mod liber. Poate că astăzi, mai mult ca oricând, libertatea presei este o piatră de temelie a societăţilor democratice, care nu pot prospera decât dacă cetăţenii au acces la informaţii fiabile şi pot face alegeri în cunoştinţă de cauză. Jurnalismul contribuie la detectarea şi la combaterea dezinformării.

În prea multe ţări, jurnaliştii se luptă cu o legislaţie restrictivă, atribuită uneori stării de urgenţă generată de COVID-19, care limitează libertatea de exprimare şi libertatea presei. Blocarea internetului şi a site-urilor web se multiplică. Reporterii, în special femeile, sunt supuşi unor campanii de denigrare, unor presiuni financiare şi unor atacuri din partea guvernului sau a unor canale de presă partizane, ceea ce îi obligă adesea să se autocenzureze. Prea mulţi se confruntă cu hărţuiri, cu arestări arbitrare şi cu privarea de libertate. Prea mulţi şi-au pierdut viaţa pentru că şi-au făcut meseria.

Uniunea Europeană depune eforturi, atât pe plan intern, cât şi pe plan extern pentru a combate implicaţiile pandemiei asupra sănătăţii, a drepturilor omului şi a situaţiei socio-economice, inclusiv asupra instituţiilor de presă. Neabătându-se de la necesitatea de a sprijini libertatea de exprimare, răspunsul UE se concentrează şi asupra combaterii dezinformării cu privire la COVID-19. Aceasta presupune promovarea surselor demne de încredere, retrogradarea conţinutului fals sau înşelător şi retragerea conţinutului ilegal. Aceste acţiuni pot fi încununate de succes numai dacă se pot baza pe activitatea conştiincioasă a unor jurnalişti curajoşi şi dedicaţi, ale căror eforturi de zi cu zi fac ca societăţile să devină mai sigure, mai echitabile şi mai democratice.

Astăzi, UE îşi reafirmă cu fermitate sprijinul continuu pentru rolul esenţial al mijloacelor de informare în masă independente şi fiabile pe întregul mapamond. Libertatea presei este un drept al fiecăruia dintre noi, nu doar al profesioniştilor din domeniul mass-media”, este mesajul Înaltului Reprezentant UE, Josep Borrell.

*

La polul opus s-a situat mesajul transmis de primarul Nicolae Robu în ziua respectivă: LA MULŢI ANI PRESEI LIBERE! LA PUŢINI ANI PRESEI TONOMAT!

Comentarii

comentarii