Acasă Actualitate În Pasajul Michelangelo, apa țâșnește din pereți ca la robinet

În Pasajul Michelangelo, apa țâșnește din pereți ca la robinet

DISTRIBUIȚI

Într-un pasaj subteran din Timișoara, făcut în mare parte cu bani europeni, țâșnește apa, ca la robinet. Deşi ape abia opt ani, structura de beton e plină de infiltrații.

Inaugurat în 2015, cu un cvartet şi multe oficialități, chiar de ziua de naştere a fostului primar, Nicolae Robu, Pasajul Michelangelo din Timișoara era văzut ca o realizare măreață. Lucrările au durat trei ani şi au costat peste zece milioane de euro. Pasajul are o lungime de 455 de metri, din care partea acoperită reprezintă o treime, adică 115 metri

Pasajul este foarte aproape de canalul Bega, iar pânza freatică le-a dat bătai de cap constructorilor încă de la început. Într-un punct de vedere al proiectantului înainte de recepţia finală, care a avut loc în toamna anului trecut, se şi spune că s-a prevăzut adăugarea unei soluţii în beton ca pereţii să devină impermeabili: ”Datorită nivelului ridicat al pânzei freatice, s-a prevăzut ca la execuţia pereţilor mulaţi să se introducă în beton o soluţie de impermeabilizare specifică pentru asemenea gen de lucrări. Prin adăugarea acestei soluţii, betonul din pereţii mulaţi devine impermeabil şi este protejat de deteriorarea provocată de condiţiile de mediu dure”.

Un expert tehnic, contactat de Observator, susţine că problemele pleacă de la execuţie.

Marin Marin – expert tehnic, Facultatea de Construcții Timișoara: ”Nu e normal să se întâmple așa. De la început au fost infiltrații, care dacă nu se repară evoluează în timp, o sa afecteze însuși betonul și armătura din pereți”.

Comentarii

comentarii