Acasă Economic În perioada Paștelui, Banca Regională pentru Alimente Timișoara a strâns aproape 3...

În perioada Paștelui, Banca Regională pentru Alimente Timișoara a strâns aproape 3 tone de produse cu sprijinul clienților Lidl România

790
DISTRIBUIȚI

De Paște, Lidl România în parteneriat cu rețeaua națională a Băncilor pentru Alimente din România a organizat cea de-a treia campanie națională de colectare de alimente, în sprijinul persoanelor aflate în dificultate. Aceasta s-a desfășurat în 120 de magazine Lidl din țară. Între 19 aprilie și 16 mai, clienții retailerului au donat peste 31 de tone de alimente neperisabile în cutiile amplasate după casele de marcat. Aceste alimente au fost distribuite către 142 de organizații cu programe social-caritabile din toată țara.

Aceasta este a doua oară când Banca Regională pentru Alimente Timișoara se implică în campanie, organizând la nivel regional colecta de produse alimentare. În cadrul campaniei organizate cu ocazia sărbătorilor pascale de anul acesta, timișenii și arădenii au donat aproape 3000 kg de alimente –  592,52 kg în 5 magazine Lidl din Arad, 1634,49 kg în 8 magazine Lidl din Timisoara și 572,99kg de alimente în magazinele din Giroc, Dumbrăvița, Ghiroda, Moșnița Nouă și Jimbolia.

Din totalul produselor colectate în campania de anul acesta, ponderea cea mai mare au avut-o alimentele de bază, însumând 2320,79 kg de paste făinoase, cereale boabe, făină, mălai, griș, zahăr, orez, ulei, lapte UHT, urmate de 226,25 kg de conserve și borcane de legume, fructe sau carne, 153,18 kg de dulciuri și 103.10 kg de produse de igienă și altele.

Toate aceste produse au fost distribuite de către Banca Regională pentru Alimente Timișoara persoanelor din categorii vulnerabile, cu ajutorul a 18 de organizații partenere din regiune.

În restul anului, rețeaua Băncilor pentru Alimente preia de la companii produse în surplus, cum sunt stocurile sezoniere, mărfurile refuzate la platformă din motive estetice, produsele provenite din campanii de marketing, testări de sortimente noi sau produsele ce se apropie de termenul de expirare și vor trebui retrase de la raft. Toate produsele sunt în termenul de valabilitate și bune pentru consum uman, astfel că sunt donate imediat beneficiarilor. Din motive de trasabilitate, alimentele nu pot fi donate direct persoanelor fizice, ci doar prin intermediul ONG-urilor ce implementează programe sociale destinate persoanelor în nevoie și grupurilor vulnerabile.

Proiectul Banca pentru Alimente a început în România în 2016, prin fondarea Băncii pentru Alimente București și s-a extins cu sprijinul Federației Europene a Băncilor Alimentare în toată țara prin Băncile regionale din Cluj, Roman, Brașov, Oradea, Timișoara, Constanța, Craiova, anul acesta urmând a fi inaugurată și cea din Galați. În 5 ani rețeaua a colectat peste 5.000 de tone de alimente de la peste 100 de companii și le-a donat spre mai mult de 400 de organizații, ca ajutor alimentar recurent pentru 113.000 de persoane aflate în situații vulnerabile.

Banca Regională Pentru Alimente Timișoara și-a început activitatea în septembrie 2020, colectând până în prezent de la companiile donatoare  37,56 tone de alimente.

Aceste produse ce au putut fi salvate de la risipă au fost distribuite cu ajutorul a 30 de organizații către peste 9000 de persoane. În 2021, Banca își intensifică activitatea în județele din regiunea sa, cu misiunea de a contribui la combaterea risipei alimentare și a sărăciei, sprijinind asociațiile cu programe sociale și caritabile din județele Timis, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara.

Atât pentru extinderea proiectului în rețeaua națională, cât și pentru Banca Regională din Timișoara, Lidl România este principalul sponsor. Retailerul și-a asumat să susțină financiar o parte din costurile de funcționare și să contribuie la dezvoltarea infrastructurii pentru o asemenea rețea. Lidl România a contribuit, totodată, la fondarea celorlalte 7 Bănci Regionale pentru Alimente din țară: București, Cluj-Napoca, Roman, Oradea, Brașov, Constanța și Craiova. De la înființarea primei Bănci și până acum, Lidl a finanțat dezoltarea rețelei cu peste 4.154.000 de lei și va continua susținerea Băncilor cu încă 600.000 de lei până la finalul acestui an. În plus, pe lângă  sprijinul financiar, retailerul donează constant și produse, pentru îndeplinirea misiunii rețelei.

Companiile ale căror donații au fost distribuite de Banca pentru Alimente Timișoara sunt:

Lidl România, Metro Cash&Carry, Biofresh Banat, Asociația Curtea Culorilor, Janos Hungar Food Srl, West Beverages, Boglar Champ, Simultan, LaDorna, ALKA, Covalact, Kellogg’s, Nestle, Tymbark, Olympus Lactate Brașov, Gama&Gama, Coco Rico Aayalex.

Comentarii

comentarii