Acasă Economic În plină secetă, fermierii din Ungaria își irigă culturile cu apă din...

În plină secetă, fermierii din Ungaria își irigă culturile cu apă din Arad

DISTRIBUIȚI

irigatii

În timp ce Ministerul Mediului spune că seceta este instalată pe 70% din suprafața țării, îndeamnă populația la consum responsabil de apă, iar fermierii din multe zone înregistrează pierderi însemnate din cauza lipsei de apă, țara vecină, Ungaria, își irigă culturile cu apă din Mureș. Situația se repetă de mulți ani și a revenit în prim-plan în ultimele zile, mai ales în contextul îngrijorărilor din ce în ce mai mari privind seceta. Ungaria a înțeles că, fără un sistem de irigații, culturile nu au nicio șansă, astfel că plătește să aducă apă din Romania, în timp ce agricultorii români s-au obișnuit să privească spre cer, în lipsa unui sistem de irigații bine pus la punct, arată Agro TV.

Dacă în ultimii 30 de ani au fost distruse toate sistemele de irigații, dincolo de graniță fermierii au sisteme ultra-performante, cu apă asigurată de la zeci de kilometrii distanță.

Până în 1990, zona Arad era împânzită cu sisteme de irigații, însă acum au rămas doar canale secate, fără utilitate. Astfel, în timp ce fermierii arădeni care nu pot să-și irige culturile își numărară pierderile, culturile de peste graniță arată bine. Ungaria aduce apa din Mureș, de la 60 de kilometri distanță, în timp ce fermierii arădeni nu se pot bucura de ea, chiar dacă sunt mai aproape.

Contractul e vechi de 40 de ani, iar apa se exportă prin Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF). Cererea este oricum mult mai mare decât se poate exporta. Comanda maximă către partea magiară este de 1.500.000 de metri cubi, informează Antena3. 

Sursa: profit.ro

 

Comentarii

comentarii