Acasă Actualitate În premieră în România, un făt a fost operat în uterul mamei

În premieră în România, un făt a fost operat în uterul mamei

DISTRIBUIȚI

În premieră în România, un făt a fost operat la plămâni, în uterul mamei, cu câteva săptămâni înainte de a se naşte. Băieţelul Vlad nu este un copil oarecare, ci unul care a luptat pentru a avea şansa de a respira normal. Micuţul a primit o şansă la viaţă printr-o intervenţie chirurgicală în premieră – operaţia de hidrotorax fetal bilateral tratat în utero – la o clinică privată din București, săptămâna trecută.

Mamica lui Vlad, aflată în cea de-a 29-a săptămână de sarcină, la o ecografie de rutină, a aflat că bebeluşul este foarte bolnav. Medicul ei curant a sfătuit-o să meargă la dr. Rahimian pentru a avea o a doua părere medicală. Dr. Rahimian i-a confirmat diagnosticul: în plamânii micuţului se acumulase lichid. Dacă acesta ar fi crescut  în cantitate prea mare, ar fi dus la comprimarea plămânilor. La naştere, copilul ar fi putut prezenta insuficienţă respiratorie severă, potenţial fatală.

Dr. Rahimian le-a vorbit viitorilor părinţi despre chirurgia fetală. Deşi, iniţial, aceştia au fost temători, dr. Rahimian a petrecut timpul necesar pentru a le prezenta riscurile şi beneficiile intervenţiei intrauterine. Pentru a-i convinge, dr. Rahimian le-a vorbit despre experienţa în lume cu astfel de cazuri şi despre ceea ce dânsul crede că ar fi cea mai bună variantă pentru copilul lor. Părinţii au înţeles că pot şi trebuie să ia cea mai bună decizie pentru copilul lor. În săptămâna următoare de sarcină, dr. Rahimian a montat la nivelul fătului un şunt toraco-amniotic. Prin acest şunt, lichidul din plămâni a fost drenat în lichidul amniotic, ceea ce a permis dezvoltarea plămânilor în utero, aceştia ajungând la o mărime normală la naştere.

„Hidrotoraxul fetal este o acumulare anormală de lichid în cavitatea pleurală a fătului. Lichidul se găseşte între plămâni şi peretele toracic, putând fi prezent la nivelul unui singur sau al ambilor plămâni. Hidrotoraxul fetal primar sau chilotoraxul este o afecţiune relativ rară, apărând la una din 10.000-15.000 de sarcini. Ca urmare a apariţiei tehnicilor prenatale de diagnostic şi, în special, a ecografiei fetale, această afecţiune poate fi descoperită din timpul sarcinii, iar în cazuri atent selecţionate, poate fi tratată intrauterin.”, a declarat dr. Hadi Rahimian.

Comentarii

comentarii