Acasă Actualitate În Primăria Timișoara e interzis accesul public la întâlniri informale: tragi-comedie în...

În Primăria Timișoara e interzis accesul public la întâlniri informale: tragi-comedie în regia șefilor

DISTRIBUIȚI

Joi, 10 aprilie, de la ora 15, la sala de consiliu a primăriei a avut loc o întâlnire cel puțin bizară, înainte căreia funcționari din instituție și personalul contractual al poliției locale au interzis abuziv dreptul de acces persoanelor direct interesate de dezbaterea privind procedura de restructurare urbană.

Mai exact, persoane fizice, jurnaliști dar și antreprenori care au terenuri și clădiri industriale au fost ținuți, fără vreun temei legal, la intrarea în primărie, li s-au dat câteva explicații confuze, după care au fost ignorați complet timp de mai  bine de o oră. Ulterior, grupul de persoane a plecat, conform proverbului “am intrat bou și am ieșit vacă”.

Pe 8 aprilie, pe adresele de email a mai multor proprietari și administratori de terenuri industriale a venit un mesaj email referitor la o “întâlnire informativă privind procedura de restructurare urbană în Timișoara”. Mesajul electronic este semnat

“Cu deosebită considerație,

Paula Ana Romocean

Viceprimar  Municipiul Timișoara” și specifică faptul că “în urma dezbaterii publice organizate în luna noiembrie (2024 – n.r), am consolidat observațiile și sugestiile primite într-un document de lucru care clarifică procedura de restructurare urbană aplicabilă terenurilor aflate sub incidența Planului Urbanistic General al Municipiului Timișoara și a Regulamentului Local de Urbanism aferent… Menționăm că documentul atașat este un draft și nu reprezintă o formă finală sau aprobată oficial… Pentru a prezenta concluziile analizei și pașii următori, vă invităm la o întâlnire dedicată… pe 10  aprilie 2025, ora 15… Această întâlnire va fi o oportunitate de a discuta în detaliu soluțiile propuse și de a clarifica orice aspecte legate de procesul de restructurare urbană”.

Mesajului îi era atașat un document PDF, care reprezenta un draft de lucru, nu o formă finală, a viitoarei proceduri de restructurare urbană, care va avea ca efecte principale o formă de expropriere mascată, impunerea de investiții după voia primăriei și implicit, ca efect, o creștere a prețului locuințelor ce se vor putea ridica pe aceste terenuri cu cel puțin 30% față de prețul actual al pieței.

Este important de menționat că draftul nu este nici datat, nici nu este asumat de cineva din Primăria Timișoara cu nume și prenume și, eventual, cu o semnătură, fie ea și electronică. Cu alte cuvinte, documentul de lucru pus sub nasul marilor jucători imobiliari și al antreprenorilor poate fi considerat drept o glumă cu caracter nul și neasumat.

În holul primăriei, cei interesați au fost întâmpinați de polițiștii locali care fac paza și controlul accesului în instituție, sub atenta supraveghere a unei persoane, care avea un tabel multicolor, cu numele celor acceptați la întâlnirea informativă, care s-a prezentat drept Daniela Tuleu, director executiv, Direcția Relații Comunitare a PMT. Bineînțeles că în lipsa unei legitimații, a trebuit crezută pe cuvânt, însă în fișa postului acestei angajate nu figurează atribuții pe linie de control al accesului în instituție sau de a selecta ce persoane pot participa sau nu al “întâlnirea informativă”. Cei ce s-au lovit de refuzul de a fi lăsați să intre au primit explicația că au fost selectați doar oameni de afaceri și reprezentanții lor legali, alte persoane interesate sau reprezentanți ai presei neputând participa pe motiv că, spunea doamna Tuleu, este o “întâlnire tehnică cu cei direct interesați”.

Evident, directoarea de la Relații Comunitare nu a putut argumenta în baza căror prevederi legale sau măcar ale unui regulament intern unele persoane pot participa și altele nu și nici să explice de ce problema viitoarelor spații industriale pe care se vor construi locuințe nu este de interes pentru toți timișorenii de rând și pentru ziariști.

“Cine participă este decizia inițiatorului întâlnirii tehnice (în emailul viceprimăriței apare ca întâlnire informativă). Nu eu decid”, a declarat Daniela Tuleu. Evident nu ea decide în principiu, dar ea indica de facto polițiștilor locali cui să dea ecuson de vizitator și cui nu. Nu s-a lămurit deloc nici cine este inițiatorul întâlnirii.

Tot Daniela Tuleu a încercat să explice codul administrativ și noțiunea de consultare publică, doar că era o simplă temă de eschivare pentru fraieri. Chiar dacă întâlnirea ar fi fost una “tehnică” și nu una ”informativă”, accesul publicului interesat și al presei tot este permis, conform legii. Cel puțin așa se întâmplă la majoritatea primăriilor din țară, de la cele de mari orașe, la cele de comună (https://newsbv.ro/primaria-cristian-intalnire ). Și exemple sunt destule pe internet.

Acest lucru nu este posibil la Primăria fritzistă a Timișoarei, care și-a făcut un obicei din a invita foarte selectiv doar anumite persoane la dezbateri care conform legii ar trebui să fie publice. Este de notorietate consultarea de taină cu o parte din antreprenorii români și șefii de multinaționale înainte de dezbaterea noului Plan Urbanistic General, întâlnire secretă despre care s-a aflat accidental, când un antreprenor a greșit destinatarul trimițând invitația la alcov unei terțe persoane. Ulterior a avut loc și o dezbatere publică de ochii lumii, pentru că nu a fost luată în considerare nicio propunere făcută de cetățeni sau grupuri interesate.

După multe insistențe a spus că va reveni cu lămuriri din partea viceprimarului Paula Romocean dar a uitat de cei ce așteptau jos, care între timp aveau discuții cu polițiștii locali de la poartă. Oamenii fac ceea ce le cere doamna Tuleu, deși ea nu are atribuții de control acces sau de a da ordine către polițiștii locali.

Pe de altă parte, nici polițiștii locali de la poartă nu au putut preciza în baza cărei prevederi legale, a unui regulament de acces sau a unei proceduri le este interzisă intrarea celor ce așteptau deja de câteva zeci de minute. La solicitarea ziariștilor de a consulta regulamentul de acces sau o procedură, Ion Toma, șef serviciu Pază Obiective la Poliția Locală Timișoara a invocat că nu merge conexiunea de internet. Deci regulamentul de acces, care ar trebui să fie la vedere, nu există la poartă dar nici pe mega-portalul Primăriei Timișoara, așa cum rezultă dintr-o amplă căutare. Întrebat în baza căror ordine nu dă voie oamenilor să intre în instituție, polițista șefă de obiectiv a zis că așa i-a spus doamna Tuleu, iar șeful serviciului pază obiective a invocat legea 333 din 2003, care se referă la  paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor și în baza căreia funcționează firmele private de pază. Ca pensionar cu experiență, pentru că domnul Ion Toma lucrat la Miliție între 1984 și 1990 și la Poliția Municipiului Timișoara, între 1990 și 2012, apoi director de firmă de pază până în 2014, actualul polițist local și-a amintit că funcționează și în baza Legii poliţiei locale nr. 155/2010. O bulină verde pentru domnul Toma care confirmă astfel că este și un bun “lector școală formare profesională agenți de securitate”, din 2014 până în prezent. Adică o pensie de la MAI, un salariu de la Poliția Locală și un venit ca lector la o școală privată de agenți de pază.

Culmea umilinței a fost pentru un om de afaceri din Timișoara care s-a prezentat pentru întâlnirea informală dar căruia i-a fost refuzat accesul. Directoarea de la relații comunitare și-a trimis o subalternă, căreia antreprenorul timișorean i-a prezentat extrase de carte funciară, ca dovadă că firmele sale ocupă terenuri și clădiri industriale și este direct vizat și interesat de dezbatere. Timp de o oră omul a fost ținut în fața scărilor, perioadă în care angajații primăriei i-au cerut diverse alte acte și împuterniciri pentru ca omul să facă dovada că este acționar al firmelor ce apar ca proprietare ale terenurilor și actelor din extrasele CF. În fața acestor umilințe, însă fără a intra în altercații sau a-și pierde umorul, omul de afaceri care contribuie substanțial la bugetul orașului, ceilalți indezirabili, simpli cetățeni și ziariști, au plecat.

Asta pentru a evita umilința și sfidarea manifestate de viceprimarul Paula Romocean și de angajații din subordine, din primărie și poliția locală, cărora, culmea, timișorenii cărora li s-a refuzat accesul le plătesc lunar salariile. Tot ce mai lipsea era o aroganță tipică de-a viceprimarului Ruben Lațcău, care însă era ocupat cu alte treburi, în timp ce primarul Dominic Fritz este și mai ocupat cu politica mare, de Dâmbovița, pentru a juca cartea duplicitară a susținerii lui Nicușor Dan pentru funcția de președinte, după ce timp de 6 luni i-a făcut o campanie acerbă Elenei Lasconi.

Morala e simplă: pe vremea primarilor Ciuhandu și Robu se putea intra democratic și civilizat în instituție, ba chiar și cu forța dacă ne amintim episoade cu romii de mătase sau descinderile unor oameni de afaceri care urmau să execute silit primăria ori alte întâmplări “de arme”.

În epoca triumviratului USR-ist Dominic Fritz, Ruben Lațcău, Paula Romocean, “primăria de sticlă” a devenit în fapt o fortăreață unde cetățenii pot intra doar dacă fața lor place conducerii primăriei. În rest se pot adresa pe portalul sofisticat al Primăriei Timișoara, acolo unde așteaptă cu lunile să li se răspundă la sesizări sau la cereri de informații de interes public, în baza legii 544/2001. Dar legea nu contează în administrația Fritz, nu-i așa?

Comentarii

comentarii