Acasă Actualitate În sfârșit, putem călători pe Bega cu vaporul, pentru a ajunge la...

În sfârșit, putem călători pe Bega cu vaporul, pentru a ajunge la Viena și chiar la Amsterdam

DISTRIBUIȚI

Cel mai important și așteptat proiect transfrontalier România (Timișoara) – Serbia intitulat ”Repararea infrastructurii de navigație pe canalul Bega” se apropie de final – atenționează Administrația Bazinală de Ape Banat Timișoara.

Obiectivul urmărește să repună pe picioare navigația pe canalul Bega între cele două țări și, astfel, se va deschide drumul către Viena și Amsterdam, așa cum era în urmă 50 -60 de ani.

Astfel, în video-ul de mai jos, puteți să aveți o imagine “de sus” a acestei reabilitări în totalitate a nodului hidrotehnic de la Sânmihaiu Român.

În dreapta insulei se poate observa barajul stăvilar reabilitat (reabilitare stavilă cilindrică și plană dublă, reabilitare casa stăvilar-monument tehnic) iar în partea stângă a insulei este ecluza.

În momentul de față, Apele Române Banat pregătesc procedura de realizare a recepției acestor lucrări. Finanțarea este una europeană, prin fondurile Interreg-IPA CBC România-Serbia, iar partea română beneficiază de aproape 7 milioane de euro -a informat ABAB Timișoara.

Lucrările de punere în siguranță a nodului hidrotehnic Sânmihaiu Român înseamnă reabilitarea barajului stăvilar și a ecluzei și face parte din proiectul transfrontalier cu finanțare IPA România-Serbia Repararea infrastructurii de navigație a canalului Bega, în care partea română beneficiază de o finanțare de aproape 7 milioane de euro (fără TVA).

Bega izvorăşte din Munţii Poiana Ruscăi, trece prin comuna Tomeşti, Coştei, Topolovăţ, Timişoara şi pe teritoriul Serbiei. 44 de kilometri are Bega pe teritoriul României şi 70 de kilometri pe teritoriul Serbiei, ca şi canal navigabil. În 1728, atunci când contele de Mercy dispune săparea unui canal navigabil, care să contribuie la asanarea zonei mlăştinoase din jurul Timişoarei, începe istoria fascinantă a canalului Bega. 

Prima menţionare a unui port în Timişoara este pe la 1752 – portul Timişoara, din Iosefin. Anual se transporta pe Bega o cantitate impresionantă de mărfuri, unele produse agricole care ajung până la Budapesta, Viena şi pe canalul Rin, Rhone, practic ajung la Amsterdam.

Comentarii

comentarii