Acasă Actualitate În Timiş sunt peste 20.000 de „oameni dulci”

În Timiş sunt peste 20.000 de „oameni dulci”

253
DISTRIBUIȚI

Luni, 14 noiembrie, Spitalul Judeţean Timişoara a marcat Ziua Mondială de Combatere a Diabetului

Orbire, amputaţii de braţe şi picioare, insuficienţă renală cronică şi, în final, moartea – acestea sunt efectele diabetului – una dintre cele mai grave maladii ale civilizaţiei moderne. Conf. univ. dr. Romulus Timar, şeful Secţiei de Diabet de la Spitalul Judeţean Timişoara, a declarat, luni, 14 noiembrie, cu prilejul Zilei Mondiale de Combatere a Diabetului, că în Timiş sunt peste 20.000 de suferinzi, dintre care 70 sunt copii. La nivel naţional, sunt 670.000 de „oameni dulci”.

O viaţă sănătoasă

În Timiş, în primele 10 luni ale anului 2011, 1.700 de persoane au fost diagnosticate cu diabet, iar în 2010, 2.200. Obezitatea, ereditatea şi stresul sunt principalele factori de risc. O viaţă echilibrată, cu multă mişcare zilnică (peste 30 minute) şi un consum de hrană sănătoasă (fără grăsimi şi dulciuri sau foarte puţine etc.) sunt cele mai eficiente metode de a preveni diabetul. „Mersul pe jos e cel mai bun”, a spus dr. Timar. Cu acest prilej, Asociaţia Bolnavilor de Diabet Timiş a organizat o testare a glicemiei pe gratis, chiar în holul Spitalului Judeţean Timişoara, indiferent că sunt suferinzi sau nu. Zeci de oameni stăteau la coadă, luni, la ora 10.00, pentru a-şi testa cantitatea de zahăr din sânge. De asemenea, cu acest prilej, Grupul Sanofi, împreună cu Federaţia Internaţională de Diabet, a lansat campania „Câştigă pas cu pas – Împreună ajungem mai departe!”. Campania desfăşurată în 15 centre de diabet din România promovează practicarea exerciţiilor fizice regulate ca metodă de prevenire a diabetului şi a complicaţiilor maladiei.

Mergi, aleargă, înoată!

Diabetul este o problemă de sănătate ce devine tot mai importantă la nivel mondial. În mai puţin de 20 de ani, se estimează că în lume unul din 12 oameni va suferi de diabet. „Diabetul nu mai trebuie ignorat. De aceea, apelul de a ne adresa nevoilor persoanelor cu diabet se aude tot mai intens în fiecare zi. Îngrijirile care salvează viaţa reprezintă un drept, nu un privilegiu: prin educaţie, medicamente şi tehnologii. Mergi, aleargă, înoată, mergi pe bicicletă, dansează, sau sari… în jurul lumii. Să acţionăm asupra diabetului. Acum! E la fel de uşor ca şi cum ai spune 1, 2, 3…”, e mesajul campaniei.

Amintim trei dintre îndemnurile medicilor:

1. Fii activ – acest lucru poate fi la fel de simplu ca şi când ai face câţiva paşi în plus în fiecare zi.

2. Implică-te – participă la un eveniment de Ziua mondială de combatere a Diabetului pe 14 noiembrie.

3. Participă alături de cei dragi – organizează un eveniment împreună cu familia, prietenii sau colegii şi faceţi mişcare împreună, zilnic.

Comentarii

comentarii