Acasă Actualitate În Timiș, doi elevi depistați cu SARS-COV2 după aplicarea testelor de salivă....

În Timiș, doi elevi depistați cu SARS-COV2 după aplicarea testelor de salivă. 20 de școli, în online

DISTRIBUIȚI

În unitățile de învățământ din județul Timiș, în urma testelor de salivă, aplicate, luni 6 decembrie, au fost depistați doi elevi cu SARS-COV2, iar clasele unde se aflau au intrat în online.

Unul elev a fost confirmat și după testul PCR, dar celălalt nu a dorit să facă testul. Totuși, clasele unde se aflau ei au intrat în online.

În Timiș, miercuri 8 decembrie, erau 20 de școli care urmau cursurile online, cu un număr de 2.155 de elevi. Dintre aceste unități, 15 sunt grădinițe  din zona rurală.

În Timișoara sunt în online patru unități școlare, dar nu din cauza pandemiei, ci din motive patrimoniale, ce țin de infrastructură.

Amintim că o unitate școlară rămâne în online atunci când angajații sunt în proporție de sub 60% vaccinați, când localitatea are o rată de infectare de peste 3 la mie sau 50% dintre clase din școală sunt cu elevii în online.

Problema este că ISJ Timiș și unitățile școlare nu pot avea un control exact al aplicării testelor de salivă elevilor de către părinți.

Prof. Marin Popescu, șeful ISJ Timiș, a explicat, miercuri 8 decembrie:

”Aplicarea cu rigurozitate a testelor este o chestiune care ține de responsabilitatea părinților față de sănătatea propriilor copii, față de sănătatea comunității educaționale de care aparține elevul, dar și față de comunitatea în general din care face parte părintele și elevul.

Ne bazăm pe responsabilitatea părinților, cu atât mai mult, cu cât testul nu este sofisticat, încât să nu fie aplicat. Se poate face foarte ușor. Este non-invaziv și la mâna fiecărui părinte.

E adevărat că trebuie să recunoaștem că este deficit de medici mai ales în zona rurală. Este o problemă veche. Eu am tras semnal de alarmă de multă vreme, de un an și jumătate. Mai mult de atât noi nu prea putem face. E nevoie de resurse pentru ca o primărie să înființeze un cabinet medical școlar. E problemă ce ține de plata salariilor, trebuie să înființeze un post la nivelul organigramei primăriei care trebuie finanțat de la bugetul local, în primă etapă. Probabil aici apare problema pe care primăriile nu o pot rezolva, fiindcă undeva ar trebui să preia plata Ministerul Sănătății”.

 

 

 

Comentarii

comentarii