Acasă Actualitate În timp ce timișorenii tremură în case, Colterm anunță că începe probe...

În timp ce timișorenii tremură în case, Colterm anunță că începe probe la ”călduț”

DISTRIBUIȚI

Compania de termoficare din Timișoara, Colterm, va da drumul la căldură de luni, când vor fi efectuate probele „la cald”. Totuși, nu peste tot în oraș va fi căldură, pentru că încă există zone în care se schimbă conductele în cadrul proiectului pe fonduri europene început cu câteva luni în urmă.

„În vederea pregătirii funcționării în bune condiții a sistemului centralizat de alimentare cu energie termică a municipiului Timișoara, în sezonul de încălzire 2021-2022, din data de 11 octombrie 2021, începând cu ora 8, vor începe, etapizat, probele la cald ale instalațiilor de încălzire. Într-o primă etapă, căldura se va livra la parametrii reduși, plecarea din punctele și centralele termice fiind reglată la 35 grade C. Pentru a se putea constata și remedia eventualele probleme ce pot să apară în sistemul de distribuție, până vineri, 15 octombrie, se va livra căldură în regim continuu, după care, în funcție de evoluția temperaturilor exterioare în următoarele zile, temperatura va crește sau, în cazul în care vremea se va încălzi, se va lua măsura livrării căldurii doar în timpul nopții, ori chiar întreruperea încălzirii, dacă va fi cazul”, informează reprezentanții Colterm.

Clienții vor trebui să își deschidă instalațiile interioare, cel puțin în primele zile de la începerea livrării încălzirii, pentru a putea identifica eventualele probleme cu sistemul. Consumatorii care constată apariția unor probleme tehnice sau care încă nu vor avea căldură până la ora 20 a zilei de marți, 12 octombrie, pot suna la Dispeceratul COLTERM, la numerele de telefon 0256 494 133, 0356909 (tasta 4) și 0756061468. Echipele Colterm vor fi pregătite să intervină la orice oră în timpul probelor la cald.

„Având în vedere lucrările care se desfășoară în cadrul proiectului «Retehnologizarea sistemului de termoficare din Municipiul Timișoara în vederea conformării la normele de protecția mediului  privind emisiile poluante în aer și pentru creșterea eficienței în alimentarea cu căldură urbană», vor fi puncte termice la care nu se va putea porni, deocamdată, furnizarea încălzirii (total sau parțial): PT Păltiniș, PT 7C, PT 21, PT 6, PT 63, PT 41, PT 45A, PT 45, PT 84, PT 98, PT 86.  Asigurăm clienții afectați de această situație că lucrările vor fi finalizate până vineri, 15 octombrie, astfel încât furnizarea încălzirii să fie posibilă și la aceste puncte termice. În cazul apariției unor probleme tehnice la instalațiile de distribuție ale COLTERM sau la instalațiile interioare ale consumatorilor, este posibilă întreruperea livrării căldurii pe anumite trasee, până la remedierea acestora”, mai precizează reprezentanții companiei.

Cu doar câteva zile în urmă, consilierii locali din Timișoara s-au întâlnit în adunarea generală a acționarilor (AGA) Colterm, unde s-a discutat inclusiv despre pregătirile pentru iarnă. Momentan, după cum a precizat directorul interimar Cristian Mîțu, se va produce căldură doar prin sistemul pe gaz de la CET Centru. Spre finalul lunii octombrie, însă, Colterm ar putea folosi și CET Sud, centrala care funcționează pe cărbune sau pe mix de gaz cu cărbune. La acest moment, stocurile de cărbune sunt „zero”.

Conform unor surse, încă de acum câteva luni, pe când director interimar era Petre Florinel Nenu, în cadrul companiei se puneau problemele legate de livrarea de cărbune, mai mulți distribuitori refuzând să își îndeplinească obligațiile din moment ce nu ar fi fost plătite facturile. Pe de altă parte, în cadrul aceleiași AGA de marți, Mîțu spunea că vor începe, cât de curând, livrările de cărbune. Calculele conducerii Colterm din urmă cu câteva luni, însă, au fost date peste cap. Se avea în vedere o pondere mai mare a folosirii gazului – 70% – pentru producerea agentului termic, însă scumpirile de preț – de patru ori mare decât în urmă cu un an – pun probleme serioase. Totuși, viceprimarul Ruben Lațcău preciza că încă ar fi mai rentabilă folosirea gazului, din moment ce a crescut și prețul certificatelor de CO2, iar producția pe cărbune ar duce la un necesar mai mare pentru acestea.

Comentarii

comentarii