Acasă Actualitate Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor, marcate la Timișoara

Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor, marcate la Timișoara

DISTRIBUIȚI

Dublă sărbătoare la Timișoara, joi, 25 mai 2023! Mitropolia Banatului, împreună cu autoritățile locale, județene și cele militare, a prăznuit Înălțarea Domnului, dar și Ziua Eroilor, la Catedrala Mitropolitană și la Cimitirul Eroilor!

Sfânta Liturghie a fost oficiată de ÎPS Ioan, mitropolitul Banatului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, în prezența sutelor de credincioși timișoreni și a cadrelor militare din Detașamentul de Onoare.

La final, au avut loc ceremonii militare și depuneri de coroane din partea Mitropoliei Banatului și a autorităților locale și județene, la monumentul Crucificare, din fața catedralei ceremonia. Manifestarea s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare.

Tot în această zi, au avut loc slujbe de pomenire, urmate de ceremonii militare și depuneri de coroane și jerbe de flori la celelalte monumente închinate eroilor, aflate în mai multe locuri din Timișoara

La eveniment au participat autoritățile județene și locale, în frunte cu prefectul, Mihai Ritivoiu, și Dominic Fritz, primarul Timișoarei.

Înaltpreasfinția Sa a săvârșit Slujba Parastasului pentru toți eroii și martirii neamului românesc căzuți de-a lungul vremii, pe câmpurile de luptă pentru libertatea şi demnitatea poporului român şi pentru apărarea credinţei strămoşeşti.

Chiriarhul Banatului a vorbit despre semnificația teologică a praznicului Înălțării Domnului, precum și despre importanța cinstirii eroilor neamului.

Cu acest prilej, prefectul de Timiș, Mihai Ritivoiu, a dat citire mesajului premierului, Nicolae Ciucă:

“Avem datoria să menţinem ţara pe drumul ales prin voinţa cetăţenilor: drumul democraţiei, al respectului faţă de lege, faţă de libertăţile şi drepturile fundamentale.

Este o zi cu o puternică semnificaţie istorică şi religioasă deopotrivă pentru poporul român. Tradiţia de peste un secol a manifestărilor comemorative dedicate eroilor neamului în chiar ziua sfântă a Înălţării Domnului, o zi-simbol a speranţei creştine, ne dă certitudinea că jertfele celor care au luptat pentru ţară vor rămâne mereu în memoria colectivă, întărindu-ne încrederea că exemplul lor va motiva multe alte generaţii să creadă în viitor.

Eroii pe care îi omagiem astăzi, cunoscuţi sau nu, trăiesc prin România pe care ne-au lăsat-o. Avem datoria să menţinem ţara pe drumul ales prin voinţa cetăţenilor: drumul democraţiei, al respectului faţă de lege, faţă de libertăţile şi drepturile fundamentale.

Îi omagiem astăzi şi pe eroii căzuţi la datorie în misiuni desfăşurate sub auspiciile organizaţiilor internaţionale sau ca parte a angajamentelor României alături de state aliate şi partenere, în apărarea păcii şi a democraţiei în lume.

Respectul pentru toţi aceşti eroi este măsura respectului faţă de însăşi România şi faţă de viitorul nostru. Un omagiu pios şi recunoştinţă veşnică! Dumnezeu să-i odihnească în pace pe toţi eroii României!”, se arată în mesajul premierul României.

Comentarii

comentarii