Acasă Actualitate Înălțarea Sfintei Cruci: ÎPSS Ioan: ”Viaţa şi sănătatea sunt daruri de la...

Înălțarea Sfintei Cruci: ÎPSS Ioan: ”Viaţa şi sănătatea sunt daruri de la Dumnezeu, iar noi avem datoria de a le apăra!”

DISTRIBUIȚI

Înălțarea Sfintei și de Viață Făcătoarei Cruci, străveche sărbătoare creștină, pe care o prăznuim în fiecare an la 14 septembrie, este cinstită de preoți și credincioși prin participarea la sfintele slujbe ale Bisericii și prin post.

ÎPSS Ioan, mitropolitul Banatului, a explicat că această sfântă sărbătoare a fost cinstită, pentru întâia oară, la 14 septembrie 335, când lemnul crucii pe care a fost răstignit  Iisus Hristos, descoperit de Sfânta Elena, mama împăratului Constantin cel Mare, a fost înălțat în fața poporului dreptcredincios de către patriarhul Macarie al Ierusalimului.

Al doilea moment istoric legat de sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci a avut loc în secolul al VII-lea. Perșii au ocupat atunci Ierusalimul, au distrus biserica Învierii Domnului și au dus Sfânta Cruce în capitala lor, Ctesifon.

Împăratul bizantin Heraclios i-a învins pe cuceritori, a recuperat Sfânta Cruce și a readus-o la Ierusalim, în anul 629, unde a fost din nou înălțată și așezată în Biserica Sfântului Mormânt, ca semn al biruinței vieții asupra morții și spre aducere aminte de pătimirile și moartea Domnului.

Din secolul al IV-lea și până în zilele noastre, sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci este respectată cu evlavie și sfințenie de preoții, monahii și credincioșii Bisericii noastre, care, în această zi de praznic, se opresc din activitățile lor zilnice și participă la Sfânta Liturghie.

Prezentăm în continuare întreaga explicație a ÎPSS Ioan, cu privire la această importantă sărbătoare creștină.

”Potrivit rânduielilor bisericești și tradițiilor creștine, cu prilejul sărbătoririi Înălțării Sfintei Cruci, preoții din unele zone ale țării binecuvintează cu aghiasmă pe credincioși și casele lor, cântând troparul „Mântuieşte, Doamne, poporul Tău şi binecuvintează moştenirea Ta; biruinţă binecredincioşilor creştini asupra celui potrivnic dăruieşte şi cu Crucea Ta păzeşte pe poporul Tău.

Întrucât această rânduială s-a păstrat și în parohii ale eparhiei noastre, părinții slujitori sunt îndemnați ca, ținând seama de situația specială în care ne aflăm, să meargă numai la casele credincioșilor care solicită săvârșirea acestei rânduieli pentru familia și gospodăria lor.

Dat fiind faptul că autoritățile au prelungit starea de alertă, îndemnăm părintește preoții care-i vor vizita pe credincioși la casele lor, pentru a-i binecuvânta cu agheasmă, să respecte cu strictețe îndrumările bisericești emise de către Sfântul Sinod, la data de 16 august 2020.

Viaţa şi sănătatea sunt daruri de la Dumnezeu, iar noi, ca buni credincioși, avem datoria de a le apăra și cultiva cu responsabilitate în familie, în societate și în Biserică.

Stăpâne Doamne, Dumnezeul nostru, binecuvântează cununa anului ce a sosit cu bunătatea Ta și păzește pe bine-credincioșii creștini de pretutindeni, pe preoții și învățătorii noștri. Amin!”.

Comentarii

comentarii