Acasă Politica Încă un angajament neonorat de Iohannis

Încă un angajament neonorat de Iohannis

DISTRIBUIȚI

Președintele României, Klaus Iohannis, se ia la întrecere cu el însuși. În materie de angajamente neonorate. De ținte ratate. Ieri am aflat de pildă că nu mai există nicio speranță, nici cea mai mică, de a accede cândva pe parcursul acestui an în spațiul de liberă circulație Schengen. Acest obiectiv de țară cât se poate de legitim, în loc să se apropie, se îndepărtează din ce în ce mai mult. Angajamentele autorităților de la București sunt apă de ploaie.

În fiecare zi în care nu putem utiliza spațiul european de liberă circulație, pierdem milioane de euro. Fiecare produs pe care îl importăm ne costă cu 40% mai mult. Fiecare produs pe care îl exportăm pentru a face față concurenței suntem siliți să-l exportăm la prețuri mult mai mici decât în condițiile în care România ar intra în spațiul Schengen. De când am intrat în Uniunea Europeană și până în prezent, am pierdut astfel nu numai timp, nu numai viteză în ceea ce privește propria noastră dezvoltare, ci și zeci de miliarde de euro.

După eșecul rușinos de la sfârșitul anului trecut, autoritățile de la vârful statului român, în frunte cu președintele Klaus Iohannis, cu ministrul de Interne Lucian Bode și cu așa-zisul șef al diplomației de la București, Bogdan Aurescu, s-au angajat ferm că vor face cu succes toate demersurile necesare pentru ca, în acest an, să fie pusă suficientă presiune pe Austria, astfel încât să nu-și mai utilizeze dreptul de veto împotriva primirii României în spațiul Schengen. Se pare însă că presiunea a acționat în sens invers. Indiferent de ceea ce se va întâmpla la capătul campaniei electorale a cancelarului Nehammer, Austria nu pierde teren în opoziția ei față de România ci, dimpotrivă, câștigă.

Dovada că așa stau lucrurile ne-o oferă chiar Ursula von der Leyen, care la București a zis una și la Bruxelles face alta. Președinta Comisiei Europene tocmai s-a adresat printr-o scrisoare tuturor șefilor de stat și de guverne, solicitându-le nu acordul pentru România și Bulgaria, ci cu totul alteva. Și anume ca la ședința extraordinară a Consiliului European, care urmeză să se desfășoare peste câteva zile, să-și exprime acordul pentru finanțarea unui sistem sofisticat de securizare a frontierelor UE. Implicit, șefa Comisiei  Europene admite astfel că Austria are dreptate. Că are dreptate atunci când se plânge de faptul că spațiul Schengen este utilizat în mod abuziv de migranții din diverse state din lumea a treia, care iau cu asalt Europa. Este un mod elegant de a generaliza veto-ul împotriva României și Bulgariei.

La Sofia, acest lucru s-a înțeles. Guvernul Bulgariei recunoaște deschis, printr-o serie întreagă de declarații oficiale, că în acest an spațiul Schengen nu va fi extins. La București, oficialii se ascund și refuză să dea orice fel de declarații. Ne lasă să ne agățăm de o speranță deșartă. Klaus Iohannis încearcă, ascunzând adevărul, să-i protejeze pe doi dintre miniștrii vinovați. Pe Lucian Bode și pe Bogdan Aurescu. În speranța că le va salva portofoliile și va reuși să-i plaseze în aceleași funcții după rotativă și în viitorul Guvern. Nu ne spune însă nimic, nu-și exprimă nici cel mai mic regret că, la scurt timp după ce s-a angajat ferm într-un sens, România află oficial că spațiul Schengen nu se extinde nici în acest an.

Ascunderea acestei informații este un fapt mai regretabil chiar decât eșecul prezidențial în sine. Pentru că dovedește lașitate. Lipsă elementară de onoare. Și parșivenie.

Comentarii

comentarii