Acasă Actualitate Încă un timișorean a devenit cetățean de onoare al orașului. Au fost...

Încă un timișorean a devenit cetățean de onoare al orașului. Au fost răsplătiți și cei care „fac servicii de promovare, gratuit” Timișoarei

DISTRIBUIȚI

După ce la ședința Consiliului Local Timișoara de acum o săptămână, Adriana-Cornelia Mărăscu și Emil Alexandru Grozescu și-au primit diplomele și însemnele de cetățeni de onoare ai Timișoarei, acum a venit rândul lui Ioan Hațegan să facă același lucru. Ca și în cazul primilor doi, hotărârea a fost aprobată în 6 decembrie, doar că Hațegan nu a putut ajunge pe 31 ianuarie la Primărie și a fost chemat acum. Tot astăzi, primarul Nicolae Robu a dat și diplome „oamenilor care fac servicii, în mod gratuit orașului, prin pasiunile lor”, după cum a spus chiar acesta.

Lui Ioan Hațegan i-au fost recunoscute meritele privind activitățile didactice și de cercetare a istoriei Banatului, pe care le întreprinde de mai bine de 50 de ani. Acesta a promovat, prin volumele publicate și festivalurile organizate, istoria regiunii în Italia, prin volumul „Filippo Scolari. Un condotier italian pe meleaguri dunărene”, și în Franța, la Paris, unde a organizat „Ruga Bănățeană”. De asemenea, din cele 77 de titluri publicate de acesta, 14 sunt strict despre Timișoara. Cu această ocazie a și făcut cadou primarului a treia ediție din Monografia Timișoarei.

Ioan Hațegan, expert în istoria medievală, a sesizat dezvoltarea domeniului în Timișoara și în Banat: „Sunt mai ales bucuros că acum 50 de ani, când m-am aplecat și eu asupra Evului Mediu, era un singur medievist, Cosmin Feneșan, iar astăzi sunt în Timișoara, cred, șapte doctori în Istorie Medievală.[…] Cred că deja există un început de școală medievală în Timișoara. Acesta este cel mai bun lucru”.

După ridicarea însemnelor de către Ioan Hațegan, Nicolae Robu a reușit să își îndeplinească una din promisiunile făcută de ceva timp, de a îi onora pe timișorenii care „fac servicii, în mod gratuit orașului, prin pasiunile lor”. Este vorba despre fotografii sau editorii video care prin munca lor au promovat, fără a aștepta răsplată, Timișoara.

Astfel, deși pe unii dintre aceștia Robu a spus că îi știe doar „după postările de Facebook”, au fost răsplătiți cu Diploma de Recunoștință: Marcel Ionel Sicoe – „Siky Marco, cunoscut” –, Răzvan Viționescu – „I-am remarcat cu toții pozele. Ultimele, niște poze cu porumbei ceva… ieșit din comun”–, Constantin Duma –„Cine nu-l cunoaște pe domnul Duma?”–, Marcel Carson și Valentin Vâlcu – „știe toată lumea de Eye in the Sky”. În timp ce își ridica diploma, ultimul a avut și un cuvânt de spus, anume că el face „lucruri încă considerate ilegale [n.r. filmări cu drone]”. „Cred că voi continua să fac lucrul ăsta și sper să stau, de data asta, departe de probleme”, a mai spus acesta.

Comentarii

comentarii