Acasă Cultura Încep Zilele identității culinare bănățene, la Timișoara. Iată cum puteți participa!

Încep Zilele identității culinare bănățene, la Timișoara. Iată cum puteți participa!

1857
DISTRIBUIȚI

Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș vă invită la ”Zilele identității culinare bănățene”, eveniment online prin care va fi celebrată hrana, ca parte a existenței culturale.

”Suntem în continuare distanțați fizic de restricțiile impuse de pandemia COVID 19 însă putem fi împreună prin intermediul tradițiilor.

Haideți să ne amintim de bunicii și străbunicii noștri pentru care hrana era un vehicul cultural prin care se transmiteau norme și credințe.

Masa așezată totdeauna sub o icoană, rugăciunea și mulțumirea pentru hrană, rostită cu respect, împărțirea hranei, tacâmuri, moștenite din generație în generație, caiete de rețete vechi, preparate tradiționale, obiceiuri și povești locale – toate acestea fac parte din patrimoniul cultural al familiei bănățeanului”, este mesajul CCAJ Timiș.

Vor fi patru zile în care vor fi depănate amintiri, imagini și rețete vechi începând cu 21 iunie, când are loc Solstițiu de vară – ziua cea mai lungă din an, manifestată în cultura tradițională prin petreceri câmpenești, focuri și ritualuri prin care sunt îndepărtate bolile și necazurile.

Periplul va fi încheiat printre amintiri, obiceiuri, legende și povești în 24 iunie – Ziua Sânzienelor și Ziua universală a iei, noapte magică în care se deschid cerurile iar ”Dumnezeu rânduiește un răstimp de liniște, când stau în cumpănă toate stihiile, cerurile cu stelele și vânturile”, cum zicea Mircea Eliade.

Cei interesați pot trimite pe pagina de facebook https://www.facebook.com/Cultur%C4%83-Tradi%C8%9Bional%C4%83-CCAJ-Timi%C8%99-929696790541481/ sau posta direct un comentariu cu amintiri și fotografii sau despre un preparat din gastronomia bănățeană care v-a ieșit perfect sau o rețetă veche.

”Dacă în 24 iunie auziți chemarea zânelor, scoateți din lăzile de zestre iile, purtați-le cu mândrie și trimiteți-ne o fotografie. Împreună cu mândrie, poartă ie!”, îndeamnă CCAJ Timiș.

Comentarii

comentarii