Acasă Actualitate Începe nebunia cazărilor, la Timişoara

Începe nebunia cazărilor, la Timişoara

DISTRIBUIȚI

Peste 2.000 de studenţi de la Universitatea de Vest nu primesc cazare

Calculele pentru locurile de cazare ale viitorilor studenţi au început deja la Timişoara, chiar dacă mai sunt aproape două luni până la startul noului an universitar. Cele mai mari probleme la cazarea studenţilor, în Timişoara, le are Universitatea de Vest. Aici, peste 2.000 de studenţi nu vor primi locuri în cămine, în noul an universitar. Instituţia de învăţământ superior din Timişoara are la dispoziţie 3.000 de locuri de cazare, iar cereri de locuri în cămine sunt peste 5.000. Rectorul UVT, Ioan Talpoş, spune că problema locurilor în cămine nu va putea fi rezolvată nici măcar peste 10 ani. Conducerile celorlalte trei universităţi de stat din Timişoara susţin că îşi pot permite să cazeze în cămine toţi studenţii care îşi doresc acest lucru. Chiar dacă la unele dintre ele viitorii intelectuali vor sta ca sardelele în camere. Preţurile la cazare în căminele studenţeşti din Timişoara sunt între 60 şi 190 de lei. La negru, un loc în cămin poate fi cumpărat cu 200-400 de euro pe an.

Doar 53% din cererile de cazare pot fi onorate

„În noul an, nu vom putea caza mai mult de 53% din numărul de studenţi care îşi doresc un loc în cămin. Este o problemă mai veche, care afectează toate universităţile europene. În ultimii ani, am dublat numărul de locuri de cazare, prin construirea a noi cămine, dar numărul studenţilor a crescut foarte mult”, ne-a spus Ioan Talpoş, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara. Jumătate de problemă ar putea fi rezolvată în viitorul nu prea îndepărtat. Universitatea de Vest a obţinut terenul şi autorizaţia de construcţie pentru un cămin ce ar putea găzdui aproape 700 de studenţi.

Preţuri nemodificate la cazare

Ioan Talpoş spune că lucrările la noul cămin din Complexul Studenţesc, ce va fi amplasat pe terenul viran de lîngă BRD, pot începe încă din acest an. UVT are la dispoziţie 10 cămine şi, deşi în căminele 15 şi 16 din Complexul Studenţesc stau câte cinci studenţi în camere, problema locurilor de cazare rămâne încă pe butuci. UVT are cele mai mici preţuri la cazare, dintre universităţile timişorene. „90% dintre studenţii noştri plătesc 60 de lei lunar pe un loc într-o cameră de cămin. În camerele cu confort ridicat se plăteşte 90 de lei pe lună. Nu ne-am gândit încă să majorăm preţurile”, mai spune Talpoş.

Viitorii ingineri agricoli nu au probleme

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului nu are nicio problemă în a-şi caza toţi studenţii care au depus cereri în acest sens. Pe lângă cele patru cămine existente, aici, recent, s-a dat în folosinţă un nou cămin de garsoniere. Cele peste 1.500 de locuri de cazare sunt suficiente la Agro, ne asigură prorectorul Stelian Acatincăi. „Ca în fiecare an, suntem aprope siguri că vom rezolva toate cererile de cazare. În ultimii ani s-a întâmplat, din lipsă de locuri, să cazăm şi câte cinci studenţi în camere, dar am onorat toate cererile. Acum sperăm să respectăm şi norma de patru studenţi pe cameră. Deocamdată nu s-au terminat nici măcar confirmările la înscrieri, dar suntem optimişti şi nu vom lăsa niciun student pe drumuri”, ne-a spus prorectorul Stelian Acatincăi. Valoarea taxei de cămin diferă aici în funcţie de calitatea studentului (cu taxă sau fără) şi de confortul camerelor. Studenţii fără taxă plătesc între 46 şi 62 de lei pe lună, într-o cameră cu cinci locuri şi între 80 şi 100 de lei, într-o cameră cu patru locuri. Tarifele cresc pentru studenţii cu taxă, care plătesc 136-152 de lei pentru un loc în cameră de cinci şi 170-190 lei în camere de patru persoane.

Mediciniştii, integralişti

Aproape 2.500 de locuri de cazare, atât cât dispune Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara, sunt suficiente pentru studenţii care doresc să locuiască în cămine. UMF dispune de şase cămine în Complexul Studenţesc, plus „căminul blestemat” din spatele Prefecturii Timiş, locul în care doi studenţi au măcelărit, anul trecut, un ţigan. „Ca şi anul trecut, vom reuşi să ne cazăm toţi studenţii. Am adunat deja cererile de cazare şi nu vom avea nicio problemă. Niciun student nu rămâne pe afară”, spune Filip Fiat, directorul administrativ de la UMF Timişoara. Aici preţurile pentru un loc de cazare în cămin nu au fost încă stabilite. „Anul trecut, studenţii, în funcţie de confortul camerei, plăteau între 40 şi 120 de lei lunar. Acum a crescut preţul gigacaloriei şi nu ştim cum stăm cu subvenţiile de la minister. Vom stabili preţul într-un mod transparent, împreună cu organizaţiile studenţeşti”, mai spune Fiat.

Politică de cazare veche de 20 de ani, la Politehnică

Universitatea „Politehnica” dispune de cele mai multe locuri de cazare dintre instituţiile de învăţământ superior din Timişoara, dar are şi un număr impresionant de studenţi. Mereu, în ultimii ani, Politehnica a reuşit să-şi cazeze toţi studenţii. Chiar dacă, de multe ori, au apărut nemulţumiri, datorită numărului mare de studenţi pe cameră. UPT are 15 cămine şi aproape 6.000 de locuri de cazare. „Pe 15 septembrie vom şti situaţia reală a locurilor de cazare. Chiar dacă în unele camere vor sta mai mulţi studenţi şi confortul va fi mai mic, sperăm să-i cazăm pe toţi. Aceasta este politica Politehnicii, de 20 de ani, chiar dacă sunt mai mulţi studenţi decât normal într-o cameră, trebuie să-i cazăm pe toţi”, spune Florenţiu Staicu, directorul general administrativ al Universităţii „Politehnica” Timişoara. Studenţii ce nu primesc locuri în cămin le pot cumpăra la negru, cu sume între 200 şi 400 de euro. Ei riscă însă mult. Dacă sunt descoperiţi, vor fi daţi, fără discuţie, afară din cămine.

Comentarii

comentarii