Acasă Actualitate Începe Postul Paștelui 2023, până în 16 aprilie, de Înviere. ÎPS Ioan:...

Începe Postul Paștelui 2023, până în 16 aprilie, de Înviere. ÎPS Ioan: ” Și noi vom învia…!”

DISTRIBUIȚI

Luni 27 februarie, începe Postul Paștelui 2023 sau Postul Mare –  cel mai lung și cel mai aspru din cele patru posturi ale Bisericii Ortodoxe Române – și va ține 40 de zile, până în 16 aprilie.

Atunci, va fi marcat Paștele ortodox și cea mai mare sărbătoare creștină, Învierea lui Isus Hristos, fiul lui Dumnezeu. Paștele catolic va fi sărbătorit cu o săptămână mai repede, în 9 aprilie. Ultima dată când Paștele catolic și Paștele ortodox au fost sărbătorite în același timp a fost în 2017.

De ce e cel mai greu post? Canoane BOR impun pentru cei care pot să țină în unele zile post complet sau pentru cei mai slabi să nu consume nimic toată ziua și numai seara trebuie să mânce puţină pâine şi bea apă. În tot restul postului, în primele cinci zile din săptămână, se mănâncă uscat o singură dată pe zi, seara, iar sâmbăta şi duminica de două ori pe zi, legume fierte cu untdelemn şi puţin vin. La praznicul Bunei Vestiri şi în Duminica Floriilor se dezleagă la peşte”, explica BOR.

“La Dumnezeu, puterea faptei Sale coincide cu voința Sa, adică aceea de a-l chema pe om, așa cum l-a creat, la Nunta Mielului Hristos. Sufletele se vor uni cu trupurile, „iar acestea vor fi nestricăcioase, că s-au dezbrăcat de stricăciune”, după cum ne spune Sfântul Ioan Damaschin. Iată încă un motiv de bucurie la acest Praznic Dumnezeiesc al Învierii Domnului: și noi vom învia și să ne fie spre bucuria veșnică. După Înviere, Hristos i-a întâmpinat de mai multe ori pe Sfinții Săi Apostoli și Ucenici cu aceste cuvinte: „Pace vouă!” (Ioan 20, 19). Doamne, Iisuse Hristoase, la acest Praznic al Învierii Tale, așteptăm să ne întâmpini și pe noi păcătoșii cu aceste cuvinte sfinte: „Pace vă las vouă, pacea Mea o dau vouă” (Ioan 14, 27), dându-ne pacea Ta adevărată nouă și tuturor celor ce credem în Sfânta Ta Înviere!”, este mesajul ÎPS Ioan, mitropolitul Banatului.

 

Comentarii

comentarii