Acasă Actualitate Începuturile Muzeului Banatului din Timişoara

Începuturile Muzeului Banatului din Timişoara

DISTRIBUIȚI

inceputul muzeului banatului bFotografia a fost una dintre cele mai importante unelte pe care le-au avut la dispoziție membri fondatori ai Muzeului Banatului din Timişoara.

Începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea, la nivel local s-a dezvoltat interesul pentru medierea accesului la cunoașterea unor colecții de artă și istorie, care vor constitui fundamentul unor instituții create cu intenția de păstrare, catalogare și prezentare către public a obiectelor valoroase. Astfel s-au pus bazele unor societăți care să coordoneze aceste activități de recoltare și punere în valoare, formate din membri cu deschidere spre domeniile artelor, care au conștientizat rolul substanțial pe care fotografia putea să-l dețină în acest sens.
Societatea de istorie și arheologie, recent înființată la Timișoara, va reuni treptat membri din domenii diferite de caracterul instituției, inclusiv cel al fotografiei, care putea acum înregistra și furniza prețioase informații documentare, în special în cadrul săpăturilor arheologice. Din anul 1875 este consemnat și Fridolin Hess ca membru în cadrul societății, menționat cu ocupația sa curentă (fotograf în Timișoara), statut pe care și-l va menține până în anul 1877, când, în urma unor posibile probleme de sănătate, va solicita retragerea din cadrul societății. Membrii plăteau, de asemenea, o cotizație modică, cca 5 fl. pe an, care includea și abonamentul la publicația periodică a instituției.”
În imagine, clădirea atelierului Hungaria (fost Hess), văzută din S-V. Pe fundal, în partea dreaptă, se poate observa o parte din clădirea Arsenalului, actualul sediu al Muzeului Banatului. Sursă imagine și text – Cristian Graure, Timpul într-un cadru – Timișoara fotografică între 1860 și 1900.(muzeulbanatului.ro).

Comentarii

comentarii