Acasă Actualitate INCERTITUDINE: Gândirea strategică şi relaţii internaţionale în secolul XXI

INCERTITUDINE: Gândirea strategică şi relaţii internaţionale în secolul XXI

DISTRIBUIȚI

George Cristian MAIOR
„Inteligenţa unui om se măsoară în cantitatea de incertitudini pe care e capabil să le suporte”. Această cugetare kantiană datează încă din secolul XVIII. În secolul XXI, societatea globală generează o cantitate de incertitudini atât de mare încât un efort intelectual de analiză şi cuantificare a reţelei infinite de interdependenţe şi influenţe din spaţiul relaţiilor internaţionale reprezintă un adevărat eveniment editorial. Iar dacă un astfel de demers îmbină, în paginile aceleaşi lucrări, teoria profesorului George Maior cu viziunea realistă, pragmatică a practicianului George Maior, director în funcţie al principalului serviciu de informaţii al României, evenimentul editorial se transformă într-o rară şi preţioasă ocazie de a cunoaşte câteva repere esenţiale ale lumii în care trăim şi vom trăi. Cu toate acestea, nu trebuie să cădem într-o capcană frivolă. George Maior nu scrie un tratat de futurologie cu subiect şi predicat. Dimpotrivă, aşa cum stă bine unui intelectual şi diplomat aflat în elita activă şi realistă a lumii intelligence-ului contemporan, analiza sa este subtilă, descărcată total de sentinţe şi hiperbole, un studiu care admite mari întrebări şi mari incertitudini, recunoscute cu modestie de autor chiar din titlul volumului, dar care lasă loc şi unor răspunsuri pragmatice pe teme de maximă greutate.
    Reflecţiile lui George Maior parcurg un câmp vast de teme care pleacă de la idealismul post-comunist, la realism, la paradoxurile şi asimetriile secolului XXI. Maior nu ocoleşte dezbaterile complicate legate de echilibrul şi limitele puterii în era globalizării caracterizate prin apariţia statului-reţea, a non-statului şi nici noua arhitectură a diplomaţiei şi politicii de apărare în secolul XXI. Subiecte fierbinţi precum geopolitica energetică, „imperiul” american şi european, politici nucleare sau transformarea serviciilor de informaţii în era globalizării sunt parcurse într-o abordare armonioasă care îmbină o bază teoretică solidă cu un limbaj ce satisface, în egală măsură, atât profesioniştii relaţiilor internaţionale, cât şi cititorul neiniţiat. Volumul se încheie provocator, cu o inedită şi savuroasă analiză a poemului-testament  scris  de Saddam Hussein înainte de execuţie.
    Diversitatea subiectelor tratate de George Maior într-o carte ce reuneşte articole publicate în revista Cultura, unele adăugite şi actualizate, dar şi analize care văd pentru prima dată lumina tiparului permite deschiderea unei multitudini de dezbateri intelectuale.Una dintre cele mai importante priveşte incertitudinile care învăluie viitorul României în ţesătura complicată de interese şi conflicte ale deceniilor care vor veni. Diplomatul George Maior vorbeşte cu elocinţă despre cea mai puternică garanţie de securitate dobândită de statul român prin aderarea la NATO şi integrarea în Uniunea Europeană. Omul de intelligence George Maior avertizează însă asupra provocărilor lumilor exterioare Uniunii Europene şi spaţiilor de democraţie şi raţionalitate politică care vor pune destule probleme, subtile şi complicate, pentru diplomaţia şi politica de securitate a României.
    Se spune că, pe timp de pace, serviciile de informaţii reprezintă prima linie de apărare a unei naţiuni. Din această perspectivă, volumul „INCERTITUDINE: Gândirea strategică şi relaţii internaţionale în secolul XXI” semnalează faptul că cel mai important serviciu de informaţii al ţării este condus de un intelectual care înţelege şi anticipează atât marile trenduri globale, cât şi riscurile particulare, concrete la adresa României, într-o ţesătură de interese şi provocări tot mai rupte de paradigmele tradiţionale.

Comentarii

comentarii