Acasă Actualitate “Îndreptaţi-vă, prin tot ceea ce faceţi, spre cetăţean şi familia sa!”

“Îndreptaţi-vă, prin tot ceea ce faceţi, spre cetăţean şi familia sa!”

DISTRIBUIȚI

Drepturile omului, în pericol !
Activişti în drepturile omului din Anglia, Scoţia, Serbia, Moldova şi din România, reuniţi la Timişoara, au lansat un apel către oamenii politici.
“Îndreptaţi-vă, prin tot ceea ce faceţi, spre cetăţean şi familia sa, spre libertatea individului sub toate formele sale, în spiritul respectului pentru drepturile sale fundamentale, spre măsuri economice corecte, capabile să genereze creşterea nivelului de trai al populaţiei şi o protecţie socială reală, în special către categoriile defavorizate şi vulnerabile !”, este Apelul către politicieni, lansat de către Liga Apărării Drepturilor Omului (LADO) România şi filiala Timiş. Documentul a fost transmis, joi, 22 octombrie, la Conferinţa Internaţională “Drepturile şi libertăţile fundamentale, în contextul crizei economice şi financiare globale”, ce se desfăşoară în Sala Mare a Consiliului Judeţean Timiş, în perioada 22 –23 octombrie.

Teroare în Republica Moldova

La eveniment sunt prezenţi invitaţi din Anglia, Scoţia, Serbia, Moldova şi din România. Sânt respectate drepturile omului, în această criză economică globală? A fost întrebarea ridicată în cadrul conferinţei. Răspunsul a fost că aceste drepturi sunt în mare pericol şi sunt călcate în picioare de către autorităţi. “Drepturile omului sunt în criză, fiindcă criza economico-financiară a declanşat criza drepturilor omului. Acestea sunt în pericol. Oamenii politici trebuie să pună în centrul acţiunilor individul şi respectul pentru drepturile lui fundamentale”, a declarat Olimpia Neagu, preşedintele LADO România. Octavian Sergent, jurnalist din Republica Moldova, a declarat că, în ţara lui, statul nu are niciun interes de a asigura drepturile omului pentru cetăţeni şi chiar există o stare de teroare în ceea ce priveşte libertatea de exprimare în Republica Moldova. Românul Duşan Pârvulovici, preşedintele Comitetului pentru Drepturile Omului din Serbia, Negotin, a declarat că în Serbia există o lege foarte bună în ceea ce priveşte respectarea drepturilor minorităţilor, dar nu este respectată de către autorităţi. În Timoc, Serbia, există aproximativ 300.000 de români, dar nu sunt recunoscuţi ca minoritate etnică şi, prin urmare, nu au niciun drept – presă, şcoală sau biserică în limba română.

Injustiţia şi lipsa de securitate sunt pe punctul de a exploda

România şi Uniunea Europeană, din care ţara noastră face parte, sunt afectate de criza economică mondială şi, prin  urmare, se confruntă cu criză structurală a economiilor şi a resurselor bugetare. Autorităţile române nu reuşesc să facă faţă dificultăţilor generate de criză şi acest lucru provoacă repercusiuni asupra nivelului de trai al populaţiei şi astfel se adâncesc inechităţile în sistemul de salarizare şi pensii. “Recesiunea economică a antrenat o criză a drepturilor omului, iar inegalităţile, injustiţia şi lipsa de securitate a cetăţeanului sunt pe punctul de a exploda”, avertizează Amnesty International. Banca Mondială estimează că actuala criză ar putea arunca în sărăcie 53 de milioane de persoane şi va exacerba tensiunile sociale şi etnice. Criza economică face, astfel, ca lumea să fie mai nesigură. “Creşterea rapidă a şomajului, îngheţarea salariilor şi scăderea valorii locuinţelor, economiilor şi pensiilor provoacă resentimente populare în multe ţări, cu repercusiuni politice”, arată cel de-al treilea Indice Global al Păcii.  Documentul clasifică 144 de ţări, pe baza a 23 de indici calitativi şi cantitativi, ce măsoară siguranţa şi securitatea societăţii. Printre aceşti indici se numără conflictele interne şi externe, respectul pentru drepturile omului, numărul de crime şi de persoane închise, comerţul cu arme şi gradul de democraţie. România este clasată pe locul 31 şi are cel mai mare scor dintre ţările sud-est europene.

Comentarii

comentarii