Acasă Actualitate Industrializarea Porcului: De la Fermă la Furculiță. Rectorul Cosmin Popescu: ”Credem în...

Industrializarea Porcului: De la Fermă la Furculiță. Rectorul Cosmin Popescu: ”Credem în acest concept și îl aplicăm!”

DISTRIBUIȚI

Conferința internațională “Industrializarea Porcului: De la Fermă la Furculiță” organizată de un grup de producători cu sprijinul Universității de Științele Vieții ”Regele Mihai I” din Timișoara, rector Cosmin Popescu, a avut loc la USV, de pe calea Aradului nr. 119.
Invitați speciali au fost specialiști în creșterea suinelor din Italia, Ungaria, Olanda, România și Canada.

”A fost o inițiativă a unor producători să organizăm acest eveniment cu sprijinul Universității de Științele Vieții. Am găsit multă încredere și toată lumea a fost dispusă să vină aici și să explice așa cum știe fiecare la nivel înalt cum se face industrializarea porcului”, a spus dr. Abraham Tibor, director comercial la Alfoldi Sertes Ungaria, fost director mulți ani în cadrul Smitfield Timiș.

Dr. Josef Kelemen, vicepreședinte la Pigtim Farm, Selmac, Arad, este de părere că există industrializare în România, dar ar trebui să avem și material propriu, adică porc românesc. Asta înseamnă să ne producem materia primă, carnea, indiferent că e carcasă sau porcul în viu, la standarde europene. Se preconizează că 80% din carne de porc existentă pe piața din România este importată.

Kelemen a amintit că, dacă prin anii 1994 -1995, România era un exportator important de carne de porc, acuma importăm masiv. E trist.
De multe ori, se dă vina pe pesta porcină africană, dar PPA este ultima picătură dintr-un pahar care era de mult plin, iar pesta a agravat totul și s-a deversat paharul. Dr. Kelemen susține că o primă cauză care a adus la criza în care ne aflăm este faptul că niciodată nu s-a sprijinit cu adevărat industria porcului, așa cum se procedează în alte țări din UE, cum sunt Ungaria, Spania, etc.

Fermierii care au avut inițiativa în dezvoltarea industrializării porcului au fost cuprinși de dezgust. Creditele bancare sunt foarte mari. Nu poți implementa o firmă mică sau mare fără să iei un credit de la bancă, în afară dacă ești multimiliardar și îți permiți se dezvolți un asemenea proiect.

În al doilea rând, sectorul a pierdut foarte mulți specialiști, care au părăsit țara și lucrează în industrializarea porcului din alte state din UE, unde sunt motivați cu adevărat financiar.
“Mulți dintre ei ar vrea să se întoarcă, dacă ar veni un sprijin consistent din partea statului. Domnul ministru al agriculturii chiar face eforturi în această direcție pentru a dezvolta industria porcului. Încearcă să ne ajute cum poate în aceste condiții grele”, a declarat dr. Kelemen.

A fost un eveniment esențial pentru profesioniștii din industria porcului, oferind o platformă pentru schimbul de cunoștințe, explorarea inovațiilor și discutarea strategiilor de bunăstare, sustenabilitate și siguranță alimentară.

Manifestarea contribuie la dezvoltarea competențelor și la îmbunătățirea practicilor în întregul lanț de valoare, de la producția în fermă până la produsul final pe masa consumatorului.

Rectorul USV Timișoara, prof.dr. Cosmin Popescu, a arătat că există o lungă tradiție a creșterii suinelor și a consumului de carne de porc în România, această carne fiind principala sursă de proteine în alimentația românilor.

El a amintit că creșterea porcului ține de latura emoțională de tradiția românească în zona rurală, dar acum este legată strâns de problema biosecurității.

Sacrificarea porcului este o tradiție națională care reunește întreaga familie de Crăciun. Uniunea Europeană trebuie să țină cont și de particularitățile și tradițiile din fiecare țară, de identitatea fiecărui popor.

Legea 122 din 2023 a porcului pune accent pe fundamentul economic, dar și pe biosecuritate. Rămâne întrebarea: PPA este mit sau realitatea? Care este originea acestei zoonoze? E mit sau realitate modul de răspândire a acestui virus periculos?”

Rectorul a amintit că în lume sunt sacrificați pe zi aproape 4 milioane de porci. Statisticile mai arată că pe an, un român consumă 37,5 de kg de carne de suină. În acest context, se discută intens la nivelul UE de conceptul: “De la fermă, la furculiță”
“Noi, ca universitate, credem în acest concept și chiar îl aplicăm în fermele pe care le dezvoltăm și în zona de procesare, de la materia primă, până la produsul finit. Înțelegem acest principiu, îl punem în practică și îi sprijinim și pe fermieri să îl aplice!”, a fost mesajul rectorului Cosmin Popescu.

Rectorul Cosmin Popescu a făcut apel la specialiștii prezenți pentru a găsi soluții la provocarea actuală a pestei porcine africane în condițiile specifice României, unde există un număr mare de gospodării care dețin efective de suine.

Conferința a fost structurată pe prezentarea etapelor de proiectare și realizare a unei ferme industriale de reproducție a suinelor “de la fermă la furculiță”.

Vorbitorii, specialiști reprezentând companii de prestigiu din cele cinci țări au prezentat soluții tehnice moderne în echiparea fermelor de acest tip, conform cerințelor și perspectivelor privind bunăstarea animalelor, a biosecurității și a sustenabilității.

Conferința s-a bucurat de un real succes, numeroșii studenți și cadrele didactice prezente stabilind contacte cu reprezentanții firmelor care au susținut prezentările, în vederea unor posibile colaborări în domeniul cercetării, precum și a formării viitorilor specialiști în domeniu.

Speakerii au fost impresionați de excelentele condiții acordate evenimentului, plecând cu promisiunea de a reveni oricând la USVT, pentru a susține atât de necesara cooperare dintre învățământ, cercetare și industrie.

 

 

Comentarii

comentarii