Acasă Actualitate „Ţine bade oaia-n frâu, că amu` îmi intră-n grâu!”

„Ţine bade oaia-n frâu, că amu` îmi intră-n grâu!”

DISTRIBUIȚI

“Am primit în timpul mandatului de un an de zile atât plângeri scrise, cât şi prin intermediul audienţelor din partea oamenilor din comunele din Timiş, care reclamau faptul că culturile le sunt distruse de oi şi acest lucru se întâmplă mai ales pe timp de noapte”, a spus prefectul de Timiş Mircea Băcală
Sunt cunoscute cazurile când oile o iau la sănătoasa pe pământurile oamenilor, iar agricultorii se zgârie pe ochi că-şi văd munca culcată la pământ de oile pofticioase. Că e lucernă, că e trifoi sau alte culturi, oile le calcă în picioare în nu puţine cazuri sau le pasc, ceea ce duce la discuţii între agricultor şi cioban, care nu prea sunt amicale, şi se termină prin cererea omului cu pământ către cioban pentru despăgubiri. Oamenii vin la prefectură, se plâng, dar de multe ori este prea târziu… “Este vorba despre încălcarea dreptului de proprietate al cetăţenilor din mai multe comune din Timiş. Este vorba despre păşunatul abuziv şi ilegal al turmelor de oi. Am primit în timpul mandatului de un an de zile atât plângeri scrise, cât şi prin intermediul audienţelor din partea oamenilor din comunele din Timiş, care reclamau faptul că culturile le sunt distruse de oi şi acest lucru se întâmplă mai ales pe timp de noapte”, a spus prefectul de Timiş Mircea Băcală.

“Insist să se sesizeze autorităţile locale”
Prefectul recomandă ca oamenii care au astfel de pagube pe păşunile lor să se adreseze imediat autorităţilor locale, pentru a sesiza acest lucru. În acest fel se va constitui o comisie ce va evalua pagubele. “Posibilitatea de despăgubire devine tardivă dacă oamenii ajung la prefectură cu aceste sesizări. Ciobanul răspunde de pagubă. Trebuie făcută o constatare în maxim cinci zile, dacă vor să-l dea în judecată, în cazul în care nu se înţeleg amiabil”, mai spune prefectul. Comisia trebuie să fie formată din primar sau viceprimar, poliţist şi un inginer agronom. Proprietarul, când constată că terenul privat este distrus, trebuie să se adreseze primăriei, ca imediat să se constituie această comisie de constatare. “Insist să se sesizeze autorităţile locale. Cetăţenii încearcă să – şi facă dreptate singuri şi de fiecare dată ies învinşi. Dacă primăriile tot fac contract de păşunat, ar trebui luate şi măsuri pentru ca o astfel de situaţie să nu se mai întâmple”, a mai spus prefectul Mircea Băcală. Prefectul spune că s-au sesizat astfel de cazuri la Livezile, Satchinez, Sânpetru Mare şi, mai nou, Pădureni.

Comentarii

comentarii