Acasă Actualitate Infecție, urățenie și șobolani! Degradarea și mizeria din fosta piața agroalimentară Bălcescu...

Infecție, urățenie și șobolani! Degradarea și mizeria din fosta piața agroalimentară Bălcescu din Timișoara

DISTRIBUIȚI

Degradarea și mizeria din fosta piața agroalimentară din zona Bălcescu din Timișoara este greu de exprimat în cuvinte și mult mai greu de acceptat, pentru un oraș elevat care este capitală europeană a culturii.

Din păcate, acest dezastru în care se află piața din minunata zonă Bălcescu – Lahovary a început cu mulți an în urmă, iar situația s-a agravat de la o zi la alta, locul devenind un focar de infecție și urâțenie, inacceptabil pentru Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023.

Locația, aflată în istoricul cartier Elisabetin, chiar în proximitatea eclatantei biserici romano-catolice, a atins un nivel de degradare maximă, după ce a fost abandonată atât de autorități, cât și de producătorii agroalimentari. Acolo nimeni nu mai merge să își vândă produsele, iar imaginea este dezolantă: mese distruse, tarabe sunt dărăpănate, pavaj spart, mizerie multă, câini abandonați și chiar șobolani.

Oricât am încercat să luăm legătura cu reprezentanții Piețe SA să își spună un punct de vedere, nu a fost posibil. Răspunde un robot, care repetă permanent că rețeaua este ocupată! Dar de cine e ocupată? Un producător de legume și fructe cum va putea să comunice direct cu reprezentanții unității să închirieze o tarabă, dacă răspunde numai robotul?

Un lucru este clar: umilința cetățeanului sub administrația useristă din Primăria Timișoara a atins cote maxime sub conducerea primarului Dominic Fritz. La primăria situația este asemănătoare, răspunde tot robotul. Aroganța întregii administrații USR din primărie în frunte cu domnul Fritz este de neacceptat. Nimeni nu mai vrea să comunice direct cu cetățeanul. Au pus roboții.

De fapt, ZIUA de Vest a mai solicitat un contact direct cu conducerea Piețe SA, cu alte probleme, dar nu a fost posibil. Șefii nu vor să comunice cu presa. Surse de la Piețe SA susțin că, de fapt, cauza dezastrului din piața agroalimentară Bălcescu a pornit de la faptul că terenul este revendicat, de aceea nu se pot face investiții sub nicio formă, pe un teren care nu este al Primăriei Timișoara.

Realitatea este cruntă! Conform fostului director al Piețe SA, Liviu Cocean, în 32 de ani de la înființarea societății, au fost construite doar 3 piețe: Piața Badea Cârțan în 1996, Piața de Gros în anul 2006 și Piața Iosefin în 2012, celelalte piețe fiind doar reparate. Din acestea 3 construite, doar 2 au avut ca sursă de finanțare bugetul local, Piața de Gros fiind construită cu finanțare externă. Ținând cont că restul piețelor au o vechime foarte mare, acestea necesită un volum tot mai mare de reparații. Mai mult, putem spune că Piața de Gros și Piața Badea Cârțan încep să intre și ele în categoria piețelor vechi. 

”Ținând cont și de explozia prețurilor la energia electrică și gaze naturale, o eventuală creștere a redevenței către primărie va condamna piețele la subdezvoltare și în scurt timp va duce societatea în incapacitate de plată.

Considerăm că o societate de tradiție a Timișoarei, în care își desfășoară activitatea sute de producători agricoli și comercianți, care generează sute de locuri de muncă și care astfel joacă un rol important în furnizarea de produse naturale cetățenilor urbei noastre, merită un tratament corect și echitabil din partea autorității tutelare, în concordanță cu importanța serviciului public pe care îl prestează. 

La final aș mai spune că, nici o clipă nu putem ignora faptul că piețele reprezintă în continuare un mijloc de socializare, un loc unde se leagă prietenii între producători și cumpărători și o emblemă a cartierului în care este amplasată”, este mesajul lui fostului director al Piețe SA, Liviu Cocean.

Comentarii

comentarii