Acasă Actualitate Influența aromoterapiei asupra stării generale a corpului

Influența aromoterapiei asupra stării generale a corpului

DISTRIBUIȚI

Beneficiile aromaterapiei pentru sănătate sunt cunoscute din timpuri imemoriale. Chiar și grecii antici și egiptenii foloseau uleiuri esențiale de plante pentru a trata oamenii și a crea produse cosmetice

Beneficiile aromaterapiei pentru sănătate sunt cunoscute din timpuri imemoriale. Chiar și grecii antici și egiptenii foloseau uleiuri esențiale de plante pentru a trata oamenii și a crea produse cosmetice. Astăzi, în epoca „modernă” și a noilor tehnologii, vechile metode își pierd din popularitate, însă cu toții ne dorim sănătoasă fără pastile.Uleiurile esențiale  au proprietăți puternice de vindecare și stimulare emoțională. Spre deosebire de medicamente, efectele secundare ale aromoterapiei sunt rare. Ele apar în caz de intoleranță individuală la componentele uleiurilor esențiale și cu încălcarea regulilor de utilizare a esterilor.

Uleiurile esențiale https://makeup.ro/brand/183637/  influențează starea generală a corpului în două moduri simultan:

1) Eterul este o substanță volatilă care pătrunde în cavitatea nazală și este percepută de receptori speciali care captează mirosul. Semnalul corespunzător de la acești receptori este transmis creierului și acționează asupra sistemului nervos uman, asupra stării sale emoționale și fizice. Aceste semnale pot îmbunătăți  imunitatea, nivelurile hormonale, chiar și somnul și memoria unei persoane.

2) A doua metodă de expunere la uleiurile esențiale este contactul. În timpul masajului prin piele, uleiurile pătrund în sânge și limfă, influențând în mod direct starea corpului. 

Medicii care folosesc uleiuri în practica lor observă că tratamentul cu aromoterapie este într-adevăr posibil: uleiurile au un efect distructiv asupra virușilor, inhibă dezvoltarea microbilor și ameliorează inflamația. În plus, reduc stresul din organism și normalizează somnul, lucru important și pentru sănătate.

Consolidarea imunității

Adevărul este că uleiurile stopează dezvoltarea bacteriilor și a virușilor, iar extractul de cuișoare,  contribuie la întărirea sistemului imunitar. 

După cum am spus deja, pentru utilizarea eficientă a uleiurilor, trebuie să înțelegeți în ce condiții va fi indicată aromoterapia.

Iată o scurtă (și, desigur, incompletă) listă de boli pentru prevenirea cărora aromaterapia poate fi utilă:

– Răceală. Cele mai eficiente uleiuri vor fi cuișoare, brad, pin și eucalipt, precum și lămâie, busuioc și lavandă. Acesta din urmă are și un efect relaxant.

– Bronșită.  Sunt eficiente uleiurile de mentă, brad, pin, ienupăr, lavandă și rozmarin.

– Tusea. Uleiurile de arbore de ceai și eucalipt pot fi folosite în această situație.

În procesul de utilizare a uleiurilor esențiale, este important să respectați următoarele reguli de siguranță:

– Înainte de a utiliza uleiul, trebuie să acordați atenție caracteristicilor acestuia. De exemplu, esterii găsiți în citrice cresc sensibilitatea pielii. Acest lucru sugerează că expunerea la soare ar trebui evitată după o sesiune de aromoterapie pentru a nu se arde.

– Trebuie să cumpărați uleiuri esențiale din locuri specializate. Un produs de calitate nu poate fi ieftin, deoarece producția sa este costisitoare și necesită utilizarea unei cantități mari de materii prime naturale. Costul redus ar trebui să vă alerteze și este mai bine să refuzați o astfel de achiziție pentru a nu vă afecta sănătatea.

– Ar trebui să acordați întotdeauna atenție datei de expirare. Utilizarea unui ulei esențial expirat nu este mai puțin periculoasă decât utilizarea unui produs de o calitate inferioară.

– Eterul trebuie păstrat în condițiile recomandate de producător. În caz contrar, uleiul se poate deteriora înainte de data expirării.

– Înainte de utilizare, uleiul esențial trebuie testat pentru reacții alergice. Pentru a face acest lucru, o cantitate mică de eter este amestecată cu un ulei de bază și aplicată pe pliul cotului. Produsul poate fi considerat sigur și utilizabil dacă nu apar semne de alergie în decurs de 24 de ore.

– Evitați contactul cu pielea cu ulei esențial pur. Acest produs trebuie diluat cu ulei de bază. Chiar și atunci când se prescriu esteri pentru aplicare pe piele (ca tratament pentru zonele cu probleme), este necesar să se reducă concentrația și să se dilueze într-un raport 1: 1.

– Respectarea dozei și a timpului de expunere va asigura efectul terapeutic așteptat.

Ai grijă de sănătatea fizică și emoțională a corpului tău!

 

Comentarii

comentarii