Acasă Cultura Infra-Noir, la Timișoara cu Centrul Pompidou din Paris și Art Encounters

Infra-Noir, la Timișoara cu Centrul Pompidou din Paris și Art Encounters

DISTRIBUIȚI

Săptămâna aceasta, timișorenii sunt invitați să pătrundă în universul suprarealismului românesc la Fundația Art Encounters. Fundația Art Encounters a pregătit un program dens de evenimente în jurul expoziției de excepție Infra-Noir: anatomii ale dorinței, metamorfoze ale imaginii, realizată în colaborare cu Centrul Pompidou din Paris.

Miercuri, 8 decembrie, între orele 18:00 și 19:30, va avea loc un curs de introducere în arta suprarealistă cu Maria Orosan-Telea, lector în cadrul Facultății de Arte și Design din Timișoara. Cursul se va concentra pe începuturile curentului Suprarealist și va include prezentări ale celor mai importanți artiști ai mișcării, aflați în strânsă legătură cu scriitorul André Breton, autorul primului manifest al Suprarealismului. Următorul curs se va desfășura marți, 21 decembrie.

Weekend-ul va începe cu Exerciții de ascuțire a simțurilor, un atelier susținut de artista Sorina Vazelina, sâmbătă, 11 decembrie, între orele 12:00 și 13:30. Creat în conjuncție cu expoziția Infra-Noir, atelierul se adresează publicului adult și va include activități precum crearea de obiecte din hârtie, exerciții de scriere, experimente în colaj și poezie cu imagini. Ulterior, între orele 17:00 și 18:00, Gia Țidorescu, Asistent Curator al Fundației, va conduce un tur ghidat în expoziție. Publicul va putea descoperi expoziția printr-un tur ghidat și duminică, în același interval orar, alături de Gavril Pop, masterand la Facultatea de Arte și Design din cadrul Universității de Vest din Timișoara.

Participarea este gratuită, însă locurile sunt limitate. Înscrierile se realizează prin email la adresa contact@artencounters.ro. Conform reglementărilor în vigoare, accesul în spațiul expozițional este permis până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, doar persoanelor vaccinate împotriva COVID-19 sau care au trecut prin boală, în baza certificatului verde și cu purtarea măștii de protecție.

Curatoriată de Mica Gherghescu, expoziția Infra-Noir reunește lucrări din colecția Centrului Pompidou, precum și opere din colecții particulare. Infra-Noir are ca punct de reper gruparea suprarealistă formată din Ghérasim Luca, Gellu Naum, Paul Păun, D. Trost și Virgil Teodorescu în București între 1945 și 1947. Totodată, expoziția examinează momente-cheie în peisajul suprarealismului românesc prin lucrări semnate Victor Brauner, Théodore Brauner, Jacques Hérold, Benjamin Fondane, Jean David sau Hedda Sterne.

Expoziția este organizată la sediul permanent al Fundației Art Encounters, Bd. Take Ionescu nr. 46C, Timișoara, în perioada 12 noiembrie 2021 – 3 ianuarie 2022. Program de vizitare: marți-duminică, între orele 12:00-18:00.

Expoziția Infra-Noir face parte din MAP – Mentorate, Artiști, Parteneriate, program cultural realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara şi al Consiliului Local Timişoara. Programul cultural nu reprezintă în mod necesar poziția Primăriei Municipiului Timişoara şi a Consiliului Local Timişoara. Conținutul programului cultural și modul în care rezultatele acestuia pot fi folosite reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor și beneficiarului finanțării. Primăria Municipiului Timişoara şi Consiliul Local Timişoara nu sunt responsabile pentru conținutul materialului și modul în care acesta ar putea fi folosit.

Co-finanțatori: Primăria Municipiului Timișoara, Consiliul Local Timișoara. Sponsorul programului permanent: Banca Transilvania, cu sprijinul: Muzeul Național de Artă Timișoara.

 

Comentarii

comentarii