Acasă Sport „Injecţiile exagerate de sânge străin pot fi fatale pentru viitotul şahului românesc”

„Injecţiile exagerate de sânge străin pot fi fatale pentru viitotul şahului românesc”

DISTRIBUIȚI

Sergiu Grunberg, antrenorul campioanei naţionale de şah a România, AEM-Luxten Timişoara, critică regulamentele federaţiei de profil:
Performanţa incredibilă a şahului timişorean, care a câştigat atât la masculin, cât şi la feminin titlul naţional, prin clubul AEM-Luxten Timişoara, este considerată de antrenorul echipei, Sergiu Grunberg, ca cea mai importantă de până acum. Asta având în vedere criza acută în care a intrat şahul românesc. La feminin, clubul condus de Grunberg s-a impus extrem de lejer, cu o difernţă de patru puncte faţă de următoarea clasată, la Superliga Naţională de Şah disputată la Eforie Nord. Performanţa a fost completată şi de o victorie la masculin, unde marii maeştri de la AEM Timişoara au câştigat titlul naţional la un punct diferenţă faţă de Apa Nova Bucureşti.

Străinii ne mănâncă pâinea pe tabla cu 64 de pătrăţele…

În turneul feminin, AEM a acumulat 17 puncte şi a devansat clar pe CSU Braşov şi Politehnica Cotnari Iaşi, ambele cu 13 puncte. Marile maestre Corina Peptan şi Elina Danielian, dar şi junioara Adeline Uţă, au mers, în majoritatea celor 9 partide disputate, doar la victorie. Timişoara şahistă a avut şi de suferit la concursul feminin. Echipa CSŞ 1 a retrogradat din Superligă, după un turneu ratat aproape în întregime. „Titlurile obţinute în acest an sunt poate cele mai importante pentru AEM-Luxten Timişoara. Superliga Naţională de Şah 2009 s-a jucat în circumstanţe deosebite. Majoritatea echipelor s-a confruntat cu dificultăţi financiare, dar ce este şi mai grav, s-au dechis inadmisibil de larg porţile jucătorilor străini. Astfel au existat echipe cu trei sau chiar patru jucători străini. De mulţi ani, se permiteau la Superligă doi jucători străini din şapte şi o jucătoare străină din trei, ceea ce era decent şi ridica cota valorică a campionatului. Acum însă, aceste injecţii exagerate de sânge străin pot fi fatale pentru viitorul şahului românesc”, spune antrenorul campionilor.

Forţă şi fantezie versus combinaţii uluitoare…

În turneul masculin, lupta a fost mult mai strânsă. AEM Timişoara a reuşit să se impună pe ultima sută de metri, câştigând concursul cu 16 puncte, la un punct de Apa Nova Bucureşti şi la două puncte de Medicina Timişoara. Marii maeştri Daniel Friedman, Dragan Solak, Vladik Nevednichy, Mircea Pârligras, Cristian Chirilă, Alin Berescu, Mihai Grunberg, dar şi juniorul Cristian Chirilă au reuşit să păstreze avantajul firav dobândit în startul competiţie, până la final. „Ultimele două runde au fost decisive. Aveam trei puncte în faţă când, în runda 8-a, am întâlnit una dintre favorite – Medicina Timişoara. Am terminat la egalitate, cu emoţii, iar apoi, în ultima rundă, am făcut un nou egal, cu Dinamo Bucureşti. A fost şi multă relaxare, pentru că titlul era ca şi al nostru. Din echipa noastră a strălucit juniorul Cristian Chirilă, fostul campion mondial la 16 ani, care debordează prin forţă şi fantezie, dar mai şi ratează partide, furat de frumuseţea combinaţiilor”, spune Sergiu Grunberg. Acesta consideră că cinci au fost secretele succesului pe toate fronturile ale echipei pe care o conduce: valoarea jucătorilor, pregătirea profesionistă a meciurilor, dăruirea exemplară şi ambiţia jucătorilor, atmosfera excelentă din echipă şi politica clubului de impulsionare a jucătorilor spre marea performanţă.

Comentarii

comentarii