Acasă Sport Înotătorii timişoreni, forţaţi să concureze sub steagul Ungariei

Înotătorii timişoreni, forţaţi să concureze sub steagul Ungariei

DISTRIBUIȚI

Am ajuns de mirul lumii…
12 timişoreni medaliaţi la nenumărate competiţii internaţionale de înot masters vor fi obligaţi să concureze la Campionatele Europene sub steagul Ungariei. Situaţia aberantă se datorează Federaţiei Române de Nataţie şi Pentatlon Modern, care nu a dat avizul de participare la Europenele de Nataţie Masters de la Cadiz, Spania. Peste noapte, înotătorii timişoreni au fost nevoiţi să se legitimeze la clubul din Szenteş. Federaţia de Nataţie Maghiară le-a dat imediat undă verde…

Le pun beţe în roată pe banii lor

Cea mai importantă competiţie a anului în înotul masters va reuni, în perioada 14-20 septembrie, în Spania, peste 3.500 de sportivi din 33 de ţări. România nu va avea oficial nici un reprezentant. În caz de victorie, cei 12 sportivi timişoreni vor fi obligaţi să asculte imnul Ungariei. “Este aberant ce se întâmplă. A trebuit să ne înscriem la un club de înot masters din Ungaria pentru a putea să participăm la europene. Chiar dacă există nenumărate medalii la competiţiile intrenaţionale de înot masters, în România acest sport nu este considerat unul legal. Noi nu am cerut bani, vom merge pe cheltuiala noastră în Spania, am cerut doar dreptul să ne reprezentăm clubul şi ţara”, ne-a declarat Mihai Liseţchi, reprezentantul primului club de înot masters din ţara, Masters Club Timişoara. 

Birocraţia a înnecat înotul din România

Chiar dacă pare incredibil, în România, sportul este, într-un fel, monopol de stat. Conform legii, un sport devine “legal” în ţara noastră doar dacă face obiectul unei decizii administrative emise de către autoritatea naţională de resort. În cazul de faţă, este vorba despre Ministerul Sportului. Fără această decizie, sportul poate fi practicat, dar nicio instituţie din sistemul de sport nu îl va recunoaşte “oficial”.“Am întâlnit oameni din sistem, indiferent de culoarea lor politică, care ne-au sprijinit şi ne sprijină, atât cât le permite cadrul legal, şi oameni care se prevalează de cadrul legal pentru a-şi sustine poziţia faţă de înotul masters, cum este cazul domnului Iamandi, secretarul Federaţiei Române de Nataţie”, mai spune Mihai Lisetschi.

Ultima variantă – să devină unguri

Regulamentul Campionatului European de Înot Masters din Spania impune viza federaţiei de specialitate pe formularele de înscriere, chiar dacă reprezentarea se face la nivel de club. Sportivii timişoreni nu au putut obţine această viză formală din România şi s-au înscris la clubul din Szenteş. Aşa, au obţinut mult mai uşor avizul de participare. Acesta a fost dat direct de Federaţia de Nataţie din Ungaria. A fost singura soluţie pentru ca înotătorii români să poată pleca la competiţia pentru care s-au pregătit mai bine de un an. Înotul masters este destinat sportivilor amatori are au împlinit 25 de ani. În cadrul competiţiilor, înotătorii sunt împărţiţi pe grupe de vârstă: 25 – 29 de ani, 30 – 34… ultima categorie reunind toţi sportivii cu vârste de peste 100 de ani. În ţara noastră, înotul masters a apărut relativ recent. Primul club înfiinţat a fost la Timişoara. De atunci, sportivii români au cucerit zeci de medalii la întrecerile internaţionale. Niciodată însă, nimeni nu i-a băgat în seamă.

Comentarii

comentarii