Acasă Actualitate Inspecție fulger al ministrului Apelor Române la obiectivele anti-inundații, din Caraș Severin

Inspecție fulger al ministrului Apelor Române la obiectivele anti-inundații, din Caraș Severin

DISTRIBUIȚI

Titu Bojin, directorul Administrației Bazinale de Apă Banat, a făcut parte din cadrul unei ample delegații care l-a însoțit pe ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, într-o vizită de lucru în județul Caraș-Severin, în 14 mai, pentru a inspecta investițiile derulate în domeniul apelor, în acest areal.

Au fost controlate lucrările hidrotehnice aflate în curs de derulare de pe cursurile de apă Belareca, Măcicaș și a fost verificată și lucrarea deja finalizată de pe pârâul Slatina.

A fost inspectat obiectivul de investiții “Regularizare pârâu Belareca, județul Caraș-Severin”, care are o valoare totală de 17,8 milioane de lei, iar lucrările se realizează în intravilanul localității Mehadia și în intravilanul orașului Băile Herculane.

Scopul acestui obiectiv este protejarea locuitorilor din cele două localități care pot fi expuși inundațiilor datorită colmatării albiei și a malurilor puternic erodate. Au fost deja realizate 1,6 km de consolidări de maluri, din totalul de 6 km prevăzuți de investiție și 2 km de reprofilare albie, din totalul prevăzut de 5 km. Investiția începută în vara anului trecut este realizată în procent de 30% și se va finaliza toamna anului viitor.

Deasemenea, s-a verificat stadiul lucrărilor la obiectivul de investiții “Regularizare pârâu Măcicaș la Prisaca, comuna Constantin Daicoviciu, județ Caraș-Severin”, cu o valoare totală de 7,8 milioane lei. Scopul investiției este apărarea împotriva inundațiilor a 246 persoane  din localitățile Prisaca și Zăgujeni, comuna Constantin Daicoviciu.

Începute în decembrie anul trecut, lucrările sunt realizate, deocamdată, în procent de 7%, urmând ca la sfârșitul acestui an, să fie finalizați cei 4 km de reprofilare albie și 3,1 km consolidări de maluri.

Anul trecut, Guvernul României, la propunerea Ministerului Apelor și Pădurilor, a impus realizarea în regim de urgenţă a lucrărilor de refacere a construcţiilor hidrotehnice afectate de inundațiile din perioada iunie-iulie 2018.

În acest context, Administrația Națională „Apele Române”(ANAR), prin Administrația Bazinală de Apă Banat (ABA Banat), a propus, pentru județul Caraș-Severin, regularizarea pârâului Slatina, în localitatea Slatina Timiș.

Valoarea totală a acestei investiții a fost de 4.896.000 lei, suma fiind alocată prin HG 582/2018 din fondul de intervenție aflat la dispoziția Guvernului.  Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a vizitat și acest obiectiv de investiții, a căror lucrări de reprofilare a albiei pârâului Slatina (pe 2 km) și consolidări de maluri (pe 1,5 km) sunt deja finalizate.

Dacă aceste lucrări nu ar fi fost executate, eroziunea malurilor și colmatarea albiei ar fi favorizat, în cazul producerii de viituri, inundarea a suprafețe importante de teren, a unor locuințe și obiective social-economice.

Ministrul Apelor și Pădurilor s-a deplasat și la Caransebeș, unde a  inspectat lucrările de apărare de pe râul Sebeș, afectate de viitura din 01.05.2019, pe o lungime de 50 m.

ABA Banat și-a propus ca în anul 2019 să finalizeze încă 3 obiective de investiții în județul Caraș-Severin: “Regularizare pârâu Axin în localitatea Var, comuna Obreja”, “Refacerea lucrărilor calamitate la acumularea Oravița I”, “Regularizare Valea Mare și Boșneag la Moldova Nouă“.  În total, valoarea acestor trei obiective este de circa 31,2 milioane lei.

Valoarea investițiilor promovate de ABA Banat, pentru județul Caraș-Severin, este de circa 59 milioane de lei.

 

Comentarii

comentarii