Acasă Actualitate Inspectoratul Şcolar Timiş a fost luat cu asalt de dascălii timişeni

Inspectoratul Şcolar Timiş a fost luat cu asalt de dascălii timişeni

365
DISTRIBUIȚI

Protest pentru dascăli sau doar luptă pentru menţinerea propriilor funcţii?
Aproximativ 100 de profesori au pichetat joi, la Timişoara, inspectoratul şcolar. În urmă cu o săptămână, dascălii afiliaţi la Sindicatul „Spiru Haret” pichetau Prefectura Timiş. Acum, lor li s-au alăturat şi sindicaliştii de la FSLI „PP Neveanu”. „Ruşine”, „Demnitate”, „Unitate” şi „Demisia” au strigat la unison dascălii care se tem că-şi vor pierde locurile de muncă şi calitatea învăţământului timişean va avea de suferit. Inspectorul şcolar general, Mariana Eftimie, a primit o delegaţie a dascălilor şi chiar a ieşit în stradă. Ea le-a spus protestatarilor că toate nemulţumirile lor vor ajunge pe masa ministerului. A ridicat însă şi un mare semn de întrebare cu privire la pichetarea inspectoratului şcolar.

„Dacă va fi nevoie, vom ieşi cu miile în stradă”

Cu steaguri, pancarte, fluiere şi veste sindicale, dascălii din Timiş nu s-au lăsat până nu au scos-o în stradă pe Mariana Eftimie, inspectorul şcolar general de Timiş. Chiar dacă, iniţial, Eftimie le-a cerut sindicaliştilor o delegaţie restrânsă, în final ea a acceptat să-şi spună părerea chiar în mijlocul mulţimii. Asta după ce a fost acuzată de sindicalişti de secretomanie şi exces de zel. „Ştim că Inspectoratul Şcolar este un simplu executant al aberaţiilor venite de sus. Totuşi, nu înţelegem excesul de zel din teritoriu. Asta pentru că, prin aceste măsuri, se încalcă codul muncii şi contractul colectiv de muncă. Dacă va fi nevoie, vom ieşi cu miile în stradă şi îi vom lua alături de noi pe părinţii şi pe copiii batjocoriţi de minister. Am ajuns nişte simple jucării, pe care guvernanţii le manipulează cum vor ei”, a fost strigătul de luptă sindicală al lui Virgil Popescu, liderul Sindicatului „Spiru Haret” din învăţământul preuniversitar timişean.

„S-au supărat că le-am cerut să-şi dovedească calitatea de lideri”

„Sindicaliştii luptă pentru salarii şi siguranţa locurilor de muncă. Când vine vorba despre calitatea actului de învăţământ, se trag înapoi. Un lider de sindicat al FEN mi-a transmis că aceasta este problema mea. Eu am fost mereu deschisă cu ei şi drept mulţumire m-au acuzat de secretomanie”, ne-a declarat Mariana Eftimie, inspectorul şcolar general de Timiş. Aceasta a lansat şi ideea că pichetarea inspectoratului de către sindicalişti, vine şi datorită faptului că ar fi cerut toate listele cu liderii de sindicat din liceele şi şcolile timişorene. „Conform legii, liderii de sindicat nu intră în evaluarea cadrelor didactice. Sunt însă şi situaţii ciudate. La o şcoală din Timiş există doar trei profesori, din care doi sunt lideri de sindicat. Am solicitat actele care să dovedească că au fost aleşi ca lideri de sindicat. Există unii lideri de sindicat în şcoli care nu au fost aleşi conform legii, ci pe baza unor discuţii în cancelarie. Ei vor fi evaluaţi. S-au supărat că le-am cerut să-şi dovedească calitatea de lideri”, mai spune Eftimie.

Comentarii

comentarii