Acasă Actualitate Inspectorul şcolar general de Timiş – antrenorul Naţionalei de Fizică a Arabiei...

Inspectorul şcolar general de Timiş – antrenorul Naţionalei de Fizică a Arabiei Saudite

379
DISTRIBUIȚI

Şeicii merg pe mâna lui Golcea

Inspectorul şcolar general de Timiş, Sandu Golcea, a fost desemnat antrenoul oficial al Naţionalei de Fizică a Arabiei Saudite. Profesorul de fizică va pregăti elevii Arabiei Saudite pentru următoarele două Olimpiade Internaţionale. Golcea va face sesiuni de pregătire la Riad, pentru olimpiadele din Thailanda, 2011 şi Estonia, 2012. Contractul între şeicii Arabiei Saudite şi profesorul de fizică din Timişoara a fost semnat în la sfârşitul lui iulie, în cadrul Olimpiadei Internaţionale de Fizică de la Zagreb. Golcea nu vrea, în ruptul capului, să spună cât i-au oferit şeicii pentru a le dezvolta abilităţile în fizică. Susţine însă că suma este extrem de mulţumitoare.

200 de euro pe zi – bani de diurnă de la arabi

Arabii au scos primii bani pentru a-l avea alături de ei pe Sandu Golcea. Ei l-au acreditat pentru a le fi observator la Olimpiada Internaţională de Fizică din Croaţia. „1.100 de euro a fost doar acreditarea mea, iar diurna zilnică a fost de 200 de euro, cam de şapte ori mai mult decât au primit componenţii lotului olimpic al României. Am fost contactat încă din noiembrie, pentru a fi unul dintre observatorii lor, la olimpiada de la Zagreb. Rolul unui observator într-un lot la o olimpiadă internaţională nu este unul de simplu figurant. Observatorul supraveghează modul de corectare, corectitudinea subiectelor, dă sfaturi tehnice şi poate negocia notele”, ne-a spus Sandu Golcea. Timişoreanul nu a prea avut ce face pentru arabi. Arabia Saudită nu a aliniat la startul competiţiei decât o echipă de tehnicieni. Elevii au lipsit, pentru că arabii nu se simt încă pregătiţi pentru o competiţie de asemenea anvergură.

Golcea nu are restricţii la alcool şi îmbrăcăminte

„Arabii şi-au dat seama că au un potenţial economic extraordinar, iar nivelul educaţiei este încă departe de acest potenţial. De aceea s-au gîndit să apeleze la un antrenor străin, pentru a-i pregăti pe cei mai buni elevi în fizică. Anul trecut, au participat pentru prima oară la o olimpiadă internaţională de matematică şi au luat 4 medalii. În 2011 şi în 2012, speră să facă acest lucru şi la olimpiadele de fizică”, mai spune Golcea. Conducătorii delegaţiei din Arabia Saudită care au negociat cu fizicianul timişorean termenii contractului de antrenor au fost un şeic şi decanul unei facultăţii din Riad. Golcea nu are restricţii la alcool şi se poate îmbrăca după stilul european, i-au promis saudiţii. Dacă Arabia Saudită nu a adus elevi la Zagreb, Naţionala de Fizică a României a obţinut 5 medalii. Elevii români au câştigat un loc II şi patru locuri III. Pe 6 septembrie, mandatul lui Sandu Golcea în fruntea învăţămnântului preuniversiatr timişean se termină. Acesta poate pleca liniştit la Riad, pentru a pune bazele viitoarei echipe olimpice din ţara şeicilor.

Comentarii

comentarii