Acasă Eveniment Inspectorul-şef al Poliţiei de Frontieră Mehedinţi, Sorin Coman, bănuit că sprijinea o...

Inspectorul-şef al Poliţiei de Frontieră Mehedinţi, Sorin Coman, bănuit că sprijinea o grupare infracţională care se ocupa cu contrabanda de ţigări, trafic de droguri şi luare de mită

807
DISTRIBUIȚI

politia de frontiera 78624900

Procurorii DIICOT şi ofiţerii DGA au făcut miercuri 167 de percheziţii în judeţele Mehedinţi, Timiş, Cluj şi Dolj pentru destructurarea unei grupări infracţionale care se ocupa cu contrabanda de tigări trafic de droguri, complicitate la trafic de droguri, compromiterea intereselor justiţiei şi luare de mită în variantă agravantă, în formă continuată. Prejudiciul este de aproape patru milioane de lei. 90 de persoane vor fi audiate în acest dosar. Şeful Poliţiei de Frontieră, Sorin Coman, vizat şi el, potrivit unor surse din anchetă. 

”Începând cu anul 2019, pe raza judeţului Mehedinţi, şi-a desfăşurat activitatea un grup infracţional organizat, specializat în preluarea, transportul, depozitarea şi comercializarea de ţigarete provenite din contrabandă, introduse ilegal pe teritoriul României, prin sustragerea de la controlul vamal, din Serbia, Ucraina şi Republica Moldova. Organizarea ierarhică şi rolurile membrilor în cadrul grupării erau bine determinate, aceştia respectând cu stricteţe modul de operare şi măsurile de precauţie stabilite, îndeplinind cu rigurozitate sarcinile trasate de factorii decizionali ai entităţii, astfel încât să se reducă la minimum riscul deconspirării activităţii infracţionale de către organele de urmărire penală”, se arată într-un comunicat de presă, de miercuri, al DIICOT.

Gruparea era coordonată, în calitate de lider, de către un bărbat, ce avea rolul de a negocia cu furnizorii preţurile, cantităţile şi sortimentele de ţigarete pe care intenţiona să le cumpere, finanţa cumpărarea acestora şi coordona activitatea ilicită de comercializare a ţigaretelor de către membrii de pe palierele inferioare, de preluare, transport, descărcare, depozitare şi vânzare, stabilindu-le acestora sarcini precise şi modalitatea de desfăşurare a operaţiunilor de contrabandă.

 ”Membrii grupării acţionau din dispoziţia liderului, pe linia preluării, transportului, depozitării, deţinerii şi comercializării de ţigarete provenite din contrabandă, după caz, fiecare în raport cu rolul stabilit în cadrul grupării. Membrii entităţii criminale au beneficiat de sprijinul unor organe de aplicare a legii care, în schimbul unor sume de bani sau favoruri materiale primite periodic sau contextual de la liderul grupării sau de la alţi membri, i-au asigurat pe aceştia că nu vor întreprinde demersurile legale în vederea deconspirării activităţii infracţionale derulate şi a tragerii la răspundere penală a acestora”, se mai arată în comunicat.

 De asemenea, poliţiştii asigurau protecţia membrilor grupării infracţionale.

 ”Mulţi dintre membrii care sprijineau gruparea infracţională şi-au organizat reţele proprii de comercializare a ţigaretelor, prin cooptarea în activitatea infracţională a altor persoane cu o situaţie materială precară care au acceptat să vândă ţigarete provenite din contrabandă pentru a-şi asigura resursele financiare necesare traiului zilnic”, mai arată sursa citată.

Anchetatorii au depistat existenţa unei alte grupări infracţionale care se ocupa cu comercializarea de ţigarete provenite din contrabandă, însă, în cadrul acesteia, rolurile şi acţiunile desfăşurate de fiecare membru în parte nu erau la fel de bine delimitate.

Prejudiciul estimat în această cauză, până în prezent, este în sumă de 3.961.380 lei.

 La sediile DIICOT – Structura Centrală şi Biroul Teritorial Mehedinţi, vor fi duse, la audieri, un număr de 90 persoane.  

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, printre cei vizaţi se numără şi inspectorul-şef al Poliţiei de Frontieră Mehedinţi, Sorin Coman, scrie news.ro.

Comentarii

comentarii