Acasă Eveniment Instanţa repară onoarea prof. univ. dr. Eugen Ionel Rovenţa

Instanţa repară onoarea prof. univ. dr. Eugen Ionel Rovenţa

DISTRIBUIȚI

RoventaProf. univ. dr. Eugen Ionel Rovenţa, revocat din funcţia de rector al UAV în urma unei controversate decizii a Senatului Universităţii, a primit câştig de cauză în instanţă în încercarea de a-şi reface imaginea publică, de cadru didactic universitar de recunoaştere internaţională.

În urma unui proces întins pe o lungă perioadă de timp, prof. univ. dr. Eugen Ionel Rovenţa a obţinut din partea Curţii de Apel Braşov o decizie definitivă şi irevocabilă prin care, practic, i se aduce o bine-meritată reparaţie morală. Prin decizia nr. 1095/R/27.03.2014, Curtea de Apel Braşov decide: „Admite în parte acţiunea în contencios administrativ formulată de reclamantul Rovenţa Eugen Ionel contra pârâtei Universitatea „A. Vlaicu”. Se menţin o parte dispoziţiile sentinţei civile nr. 597/01.03.2011 a Tribunalului din Arad referitoare la anularea Hotărârii nr. 174/22.07.2008 emisă de Senatul Universităţii „A. Vlaicu” referitor la demiterea din funcţia de rector”.
Pentru edificarea opiniei publice, publicăm câteva dintre argumentele avute în vedere de judecători în motivarea acestei decizii: „Prin modul în care Senatul l-a destituit pe reclamant din funcţia de rector prin solicitarea din Canada a unor scrisori denigratoare, care nu aveau nici o legătură cu activitatea desfăşurată de reclamant în cadrul U.A.V. Arad, primite de la persoane pe care reclamantul nici nu le cunoştea, prezentate în Senat, fără a-i da timp reclamantului posibilitatea să cunoască conţinutul lor, pentru a se putea apăra, i-a creat acestuia un grav prejudiciu de imagine… Afirmaţii ca de exemplu faptul că reclamantul nu poate îndeplini calitatea de ordonator de credite al universitătii, pentru motivul că acţionând mai mulţi ani în Canada nu cunoaşte legea românească sunt tendenţioase şi nu au nici o acoperire… Vătămarea cauzată reclamantului prin hotărârea de revocare este evidentă şi drept urmare a anulării ei de către instanţă, obligaţia de reparaţie a prejudiciului moral adus onoarei şi reputaţiei unui cadru universitar recunoscut în lumea academică românească şi internaţional, care prin poziţia sa a stabilit legături între mediile academice române şi străine, astfel cum rezultă din numeroasele scrisori (de suport) din dosarul cauzei, este normală”.
Prof. univ. dr. Eugen Ionel Rovenţa doreşte şi pe această cale să clarifice faptul că a fost pus, intenţionat, într-o proastă lumină prin manevrele celor care au provocat revocarea sa ilegală din funcţie, instanţa de judecată fiind cea care i-a permis să-şi repare imaginea pătată, de universitar onest, cercetător de valoare recunoscut în domeniul său la nivel internaţional şi de persoană publică serioasă, onestă, care are dreptul la apărarea propriei imagini. „Am avut întotdeauna încredere în justiţia din România şi mă bucur că nu m-am înşelat. Prin această decizie, mi s-a reparat onoarea atât de grav terfelită de cei care au decis revocarea mea şi, practic, denigrarea unei bogate cariere didactice universitare şi ştiinţifice”, a declarat prof. univ. dr. Eugen Ionel Rovenţa.

Comentarii

comentarii