Acasă Actualitate Institutul Patrimoniului a anunțat rezultatele apelurilor de proiecte. Unul dintre subprograme este...

Institutul Patrimoniului a anunțat rezultatele apelurilor de proiecte. Unul dintre subprograme este TM2023

DISTRIBUIȚI

Institutul Național al Patrimoniului (INP) anunță rezultatele sesiunii I din 2021 a apelurilor de proiecte finanțate din Timbrul Monumentelor Istorice (TMI).

O finanțare totală în valoare de 3.599.810 lei este disponibilă pentru 29 de proiecte, provenind din toate regiunile istorice, evaluate ca eligibile pentru finanțare în urma apelului I din 2021. Două dintre subprograme sunt din zona de vest – Timișoara și Reșița.

Proiectele selectate pentru finanțare se înscriu în categoriile: 1) intervenții de urgență (IU) – 4 proiecte selectate, în valoare totală de 711.664 lei; respectiv 2) pregătirea documentațiilor tehnico-economice pentru restaurarea monumentelor istorice (proiectare) 25 de proiecte selectate, în valoare totală de 2.863.000 lei.

Acestea se alătură altor 25 de proiecte de punere în siguranță – realizare a documentației pentru restaurare câștigătoare ale apelului de proiecte finanțate prin Timbrul Monumentelor Istorice din 2020.

Printre criteriile principale de departajare a proiectelor și de acordare a finanțării – criterii ce au la bază prioritățile anuale în vederea finanțării prin TMI transpuse în baremul anunțat la startul apelului de proiecte – menționăm: argumentarea importanței monumentului în raport cu toate categoriile de valori ale obiectivului (relaționale, contextuale, locale), atenția acordată angajării comunităților patrimoniale și a comunităților locale în protejarea monumentelor istorice și pregătirea unei documentații elaborate, care are în vedere protejarea și punerea în valoare pe termen lung a monumentului istoric.

Sumele disponibile în acest moment din fondul Timbrului Monumentelor Istorice fac posibile momentan doar cele patru subprograme de finanțare anunțate în decembrie 2020, și anume: 1) subprogramul intervenții de urgență (IU), 2) subprogramul pregătirea documentațiilor tehnico-economice pentru restaurarea monumentelor istorice (proiectare); 3) subprogramul acțiuni tematice Reșița, 250 de ani de siderurgie pentru protejarea patrimoniului industrial – lucrări de întreținere și reparații curente și 4) subprogramul acțiuni tematice Timișoara, Capitală Europeană a Culturii – lucrări de întreținere și reparații curente.

Reamintim că termenul limită pentru depunerea cererilor de finanțare în cadrul subprogramelor dedicate Reșiței, respectiv Timișoarei este de 10 mai, ora 16:00, iar rezultatele selecției vor fi anunțate la finalul lunii iunie.

Pot beneficia de finanțarea prin Timbrul Monumentelor Istorice, participând cu proiecte și cofinanțare în cadrul acestui apel, persoane fizice și persoane juridice de drept public sau privat, care au calitatea de proprietar, titular al unui drept de superficie, de concesiune sau de folosință pentru o durată mai mare de 25 de ani sau titular al dreptului de administrare a unui monument istoric aflat pe teritoriul României. Valoarea minimă a cofinanțării puse la dispoziție sau atrase de beneficiar este de 10%, în numerar, din valoarea totală a finanțării solicitate. Institutul Național al Patrimoniului acordă aceste finanțări nerambursabile prin Timbrul Monumentelor Istorice pentru proiecte care au ca scop protejarea și promovarea monumentelor istorice, cu derulare în perioada cuprinsă între data semnării contractului de finanțare și 31 octombrie 2021.

Fiecare subprogram are condiții specifice de eligibilitate disponibile pe www.patrimoniu.ro/timbru. Detalii şi clarificări pot fi obţinute prin e-mail la adresa finantare.timbru@patrimoniu.ro sau la telefon, la numărul: 021-336.60, interior 114 (în timpul orelor de program).

Potențialii beneficiari sunt invitați, de asemenea, să se aboneze la notificările despre apelurile de finanțate prin Timbrul Monumentelor Istorice, aici: https://bit.ly/3ppjcaH.

Timbrul Monumentelor Istorice (TMI) este o taxă extrabugetară destinată finanțării lucrărilor de protejare a monumentelor istorice. Timbrul monumentelor istorice se aplică în procent de 2% asupra vânzărilor de produse și servicii care promovează sau utilizează imagini cu monumente istorice și se percepe de la operatorii economici, editori sau producători, de la proprietari, titulari ai dreptului de administrare sau ai altor drepturi reale asupra imobilelor situate în zona de protecție a monumentelor istorice în zonele construite protejate sau de la beneficiarii veniturilor realizate, după caz.

Dat fiind că scopul instituirii Timbrului Monumentelor Istorice este stimularea protejării patrimoniului construit, proprietarii sau operatorii economici care contribuie în mod direct la protejarea unor monumente istorice cu o sumă cel puțin egală cu cea calculată pentru Timbrul Monumentelor Istorice sunt exceptate de la plată.

Printre cei mai mari contribuabili la fondul Timbrului Monumentelor Istorice în anii precedenți (2019) menționăm instituții precum Teatrul Național din București, Opera Națională București sau Turism Felix SA – Băile Felix, în timp ce în categoria exceptaților de la plata taxei care au contribuit la protejarea monumentelor istorice dorim să nominalizăm în mod special Compania de Administrare a Domeniului Bran, Teatrul Gong din Sibiu și Biserica Evanghelica fortificată din satul Viscri, jud. Brașov.

Comentarii

comentarii