Acasă Politica Institutul Revoluției Române, desființat. Alina Gorghiu, senatoare de Timiș: „70% din bugetul...

Institutul Revoluției Române, desființat. Alina Gorghiu, senatoare de Timiș: „70% din bugetul pe 2019 s-au dus exclusiv pe cheltuieli de personal”

1246
DISTRIBUIȚI

Senatul României a aprobat desființarea Institutului Revoluției Române din 1989, entitate condusă de Ion Iliescu. Una dintre vocile care au militat pentru desființare a fost și a senatoarei liberale de Timiș, Alina Gorghiu. Aceasta a acuzat faptul că institutul reprezintă doar o sinecură, numirile fiind făcute pe viață. În plus, a mai reclamat Gorghiu, în 2019, anul ultimei raportări disponibile, aproximativ 70% din cheltuieli au fost de personal, iar cercetările realizate de institut sunt neconvingătoare.

Declarația Alinei Gorghiu a venit ca replică la argumentele senatorului PSD de Buzău, Lucian Romașcanu. Social-democratul propunea analizarea activității institutului, reforme și corecturi, nu desființarea sa – „E mai ușor de desființat decât de înființat”. Romașcanu mai argumentă că bugetul institutului era oricum de doar aproximativ un milion de lei anual, iar membrii acestuia și-au desfășurat activitatea „după cum s-au priceput mai bine”.

„M-a impresionat domnul Romașcanu cu intervenția și cu laudatio la adresa institutului și a domnului Ion Iliescu. Voi încerca să-i sensibilizez pe toți cei care mai cred în Ion Iliescu, cu lectura unei scrisori care vine din partea unor oameni care au suferit la revoluție, din partea unor asociații din care fac parte persoane cărora membri de familiei le-au murit la revoluție. O revoluție asupra căreia și acum e o umbră deasă, din cauza lui Gelu Voican Voiculescu și a lui Ion Iliescu și a tuturor colegilor din PSD care nu au simțit nevoia ca în acești 16 ani să eficientizeze activitatea institutului, aceasta fiind doar o sinecură pentru colegii lor de partid, numiți de altfel pe viață în acest institut. Ion Iliescu, cu mânuța domniei sale, în conducerea acestui institut numește membri pe viață”, și-a început Alina Gorghiu expunerea.

Senatoarea s-a inspirat dintr-o scrisoare deschisă remisă presei de Societatea Timișoara și Fundația „Gheorghe Ursu”: „Acești oameni care cunosc foarte bine fenomenul revoluției și tot ce s-a întâmplat în 1989 spun un lucru simplu despre acest institut: că a avut un efect minor, partizan și neconvingător în aspecte esențiale ale revoluției, că și-a asumat obligația de a evalua dimensiunea represiunii în urmă căreia au rezultat morți, răniți, arestați și molestați, dar că, din păcate, ce a produs acest institut a fost exclusiv un act de ipocrizie și impostură științifică, pentru că a pretins că studierea represiunii și a scos lucrări și studii despre fapte evidente care au produs moartea a peste 1.000 de români, fără ca măcar instituțional să-i numească pe acești autori ai crimelor. Credeți-mă acești colegi: ca senator de Timiș, știu foarte bine frustrarea oamenilor pe acest subiect despre care astăzi PSD se face că nu înțelege nimic”.

„O să vă spun și de sume. Sunt bani mulți, sume care din păcate nu s-au dus pentru lămurirea aspectelor din 89, ci 70%, vă dau un exemplu, din sumele alocate institutului în 2019 – pe 2020 nu avem raportul – s-au dus exclusiv pe cheltuieli de personal. Vă rog, ca atare, chiar dacă șarmantul nostru coleg (Lucian Romașcanu – n.r.) și-a expus punctul de vedere al PSD, eu îi rog pe colegii din senatul României, pentru că suntem cameră decizională, să înțelegem că acest institut nu și-a atins obiectivul. A fost o bătaie de joc întreaga activitate cu privire la ce s-a întâmplat la revoluție”, a mai punctat Alina Gorghiu.

Comentarii

comentarii