Acasă Administraţie Întâlnire româno-sârbă la Timișoara, în domeniul apelor transfrontaliere

Întâlnire româno-sârbă la Timișoara, în domeniul apelor transfrontaliere

DISTRIBUIȚI

Miercuri 25 mai, la sediul Administrației Bazinale de Apă Banat Timișoara, a început întâlnirea de lucru româno-sârbă pentru gospodărirea durabilă a apelor transfrontaliere, care se va desfășura în perioada 25-27 mai 2022.

Scopul acestei întrevederi cuprinde două obiective principale.

În cadrul întâlnirii, experții părții române împreună cu experții părții sârbe vor analiza draftul textului “Regulamentul privind organizarea și funcționarea Comisiei româno-sârbe pentru gospodărirea durabilă a apelor transfrontaliere“.

Primul draft a fost transmis de partea sârbă la sfârșitul lunii noiembrie 2021, iar partea română a făcut modificări/completări la draftul textului, urmând ca în următoarele 3 zile, să se discute posibilele puncte divergente să fie acceptat draftul  final al regulamentului.

Definitivarea draft-ului de protocol, respectiv “Protocolul Sesiunii Comisiei româno-sârbe pentru gospodărirea durabilă a apelor transfrontaliere“.

Primul draft al Protocolului  a fost transmis de partea română către cea sârbă în luna aprilie 2022. Experții celor două părți, cu competențe în calitatea apei, apărare împotriva inundațiilor, gospodărirea apelor și hidrologie vor analiza textul pentru ca la finalul ședințelor să fie acceptat draftul final al protocolului. Se vor sublinia și activitățile subcomisiilor stabilite, atribuțiile comisiei, modul de transmitere spre aprobare a documentațiilor intervențiilor cu posibil efect transfrontalier, ș.a.

”Această întâlnire are loc în baza prevederilor “Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Serbia privind cooperarea în domeniul gospodăririi durabile a apelor transfrontaliere“, semnat la București, la 5 iunie 2019 și intrat în vigoare la 11 septembrie 2020, iar dacă vor fi propuneri ale părții sârbe pentru care partea română nu poate formula un răspuns în cadrul acestei întâniri, acestea se vor discuta urmând ca partea română să formuleze un punct de vedere în scris – a precizat directorul ABA Banat, Cristian Moisescu-Ciocan.

Experții părții române care participă la această întâlnire de lucru sunt reprezentanți ai Ministerului  Mediului, Apelor și Pădurilor, Administrației Naționale “Apele Române” , Administrației Bazinale de Apă Banat, Administrației Bazinale de Apă Jiu și ai Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor.

 

 

 

Comentarii

comentarii