Acasă Actualitate Întârzieri la conacul Mocioni de la Foeni. Lucrările nu vor fi gata...

Întârzieri la conacul Mocioni de la Foeni. Lucrările nu vor fi gata decât la toamnă – foto

DISTRIBUIȚI

Conacului Mocioni din Foeni, un obiectiv cultural deosebit de important pentru patrimoniul istoric din Banat, se află în plin proces de reabilitare. Conform contractului, restaurarea ar fi trebui să se termine în luna aprilie 2024, însă acest lucru nu se va întâmpla. Constructorii spun că pe parcursul lucrărilor au apărut numeroase elemente neprevăzute, care au necesitat lucrări suplimentare. Astfel, cel mai apropiat termen pentru finalizare va fi în toamna acestui an.

Conacul Mocioni este reabilitat integral. Potrivit proiectului la parter se vor amenaja un salon de primire și un hol de onoare, ce vor permite găzduirea unor evenimente complexe. De asemenea, un colț muzeal va reda atmosfera specifică familiei Mocioni.

Va fi realizată și o bibliotecă dotată inclusiv cu tehnologii moderne, interactive, precum și o cafenea culturală.

Curtea și grădina vor fi amenajate peisagistic, pentru a permite organizarea de evenimente în exterior.

Conacului Mocioni va deveni un centru pentru activități culturale, educaționale și artistice.

De altfel, se dorește revigorarea economică, socială și culturală a întregii zone, prin atragerea de turiști, având în vedere valoarea națională și universală a Conacului Mocioni din Foeni.

Conacul a ajuns în paragină

Conacul de la Foeni, din judeţul Timiş, construit în anul 1750 şi una din cele cinci reşedinţe ale familiei Mocioni, care a condus viaţa politică a românilor din Banat timp de opt decenii, este restaurat graţie unui grant oferit de Norvegia, Islanda şi Lichtenstein prin proiectul Ro-Cultura. Consiliul Judeţean Timiş, actualul proprietar al conacului, a obţinut o finanţare de 2,6 milioane de euro.

Odată cu instaurarea regimului comunist în România, proprietatea a fost naţionalizată şi a funcţionat ani la rând ca baie comunală, grădiniţă, depozit şi sală de sport. După anul 1990, în clădirea respectivă va funcţiona o discotecă, devenită apoi cămin cultural, iar de câţiva ani clădirea este nefucţională.

Comentarii

comentarii